Amikor a mesterséges intelligencia egy mobiltelefonnak néz

-

Finoman szólva sem működik még tökéletesen a Microsoft képcímkéző programja. Michelle Obamát például egy mobiltelefonnak nézte, Orbán Viktort pedig fel sem ismeri.


Nem újdonság, hogy a nagy techcégek mesterséges intelligenciával kísérletező programjai kisebb-nagyobb malőröket követnek el. Tavaly nyáron például a Google képfelismerője fekete embereket gorillázott le, a Flickr pedig sportpályának nézte az auschwitzi haláltábort. A hibákat általában gyorsan javították, most azonban a Microsofton van a sor, hogy korrigáljon. A Microsoftnak legutóbb a Twitter robotja, Tay nevében kellett elnézést kérnie, mert az meglehetősen kínos megjegyzéseket tett, például igazat adott Hitlernek, és utálta a zsidókat.


Most a Captionbot nevű képcímkéző programjával gyűlik meg a vállalat baja. A mesterséges intelligencia ugyan sok esetben helyesen felismeri, hogy mi van a képeken – például a biciklit jól azonosítja –, de időnként nem tud mit kezdeni a rázúduló vizuális ingerekkel. Igaz, egyelőre úgy néz ki, hogy legalább a korábbi példákhoz képest nem rasszista. Azon a fotón viszont, amelyen Obama átöleli feleségét, Michelle Obamát, a first ladyt egy mobiltelefonnak nézi.Sőt, a világ leghíresebb ruhadarabját sem ismeri fel. A színének beazonosíthatatlanságáról ismertté vált koktélruhának nem, hogy a színére nem tesz egy árva megjegyzést sem, de egyenesen egy nyakkendős macskának, más esetekben pedig egy bőröndnek nézi.Sokat kell még fejlődnie a képfelismerő intelligenciának, mert például Darth Vaderről sem tud többet elmondani, mint azt, hogy fekete motorbicikli, Orbán Viktor fényképével pedig egyáltalán nem tud mit kezdeni.