Amikor a gyerek csak addig kell, amíg meg nem születik

-

Egy esztergomi pár tett meg mindent azért, hogy gyerekeiknek ne legyen könnyű életük. Az ügyészség most vádat emelt.


2014 nyarán költöztek a szülők a Komárom-Esztergom megyei Annavölgy egy romos házába. Az épületben nem volt vezetékes víz, a szülők nem biztosították a tisztálkodási lehetőségeket, a villanyvezetékek ki voltak szakadva a falból, a mennyezet vakolata omladozott, így veszélyt jelentett a kiskorúak testi épségére – áll a megyei főügyészség közleményében.

A 34 éves nő és a 31 éves férfi nem tartották tisztán a gyerekeket, nem látták el őket elegendő, életkoruknak és fejlődésüknek megfelelő élelemmel, ezért a gyermekek rendszeresen éhesek voltak, miközben a szülők naponta többször dohányoztak.

Az elkövetők nem kísérték figyelemmel a kislány iskolai tanulmányait, otthoni tanulási feladatok elvégzését nem követelték meg, nem gyakoroltak vele, nem biztosították hiánytalanul a tanszereit, felszerelését, nem adtak segítséget a tanuláshoz, ezért a gyereknek évet kellett ismételnie.

A gyámhivatal 2015. január 14-én elrendelte a sértettek nevelésbe vételét, majd őket nevelőszülőknél helyezték el.

A házaspár elhanyagoló, szülői mivoltukból fakadó kötelezettségeiket súlyosan megszegő magatartásai következtében mindkét gyermek érzelmi és erkölcsi sérültséget szenvedett.

Ezért az Esztergomi Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat.