Amikor a Facebook-felhasználók okosabbak a tudósoknál

Fotó: Facebook / Picasa

-

Hónapokig törték a fejüket az izraeli tudósok, de nem tudtak rájönni, mit is találtak. Aztán feltették Facebookra a képet.


Az izraeli régészeti hatóság szerint a Facebook-felhasználók oldották meg azt a problémát, amellyel ők fél éve hiába küzdöttek. A történet tehát hat hónapja kezdődött, amikor a rendőrség hívta ki a régészeket egy jeruzsálemi temetőhöz, ahol egy hét vájattal díszített aranyjogart találtak – olvasható a The Guardianen.

A tárgyat a temető gondozója találta meg, ő hívta a rendőrséget, mivel attól félt, hogy az valamiféle robbanószerkezet.

A 8 kilogrammos tárgyat ezután a régészek vették górcső alá, ám hiába a részletes vizsgálatok, például röntgen, egyszerűen nem tudtak rájönni az eredetére. Hat hónap után végül megunták a sikertelenséget, és feltették a rejtélyes tárgy fotóját a Facebook-ra.Az internetezők pedig egyből számos megoldást írtak: volt tipp templomi ereklyéről, üzenőtárgyról és ipari szerkezetről is. Pár óra alatt közel 300 hozzászólást generált a bejegyezés, és végül meglett a megoldás is, az ezoterikus eszköz az abban hívők szerint a sugárzás ellen véd, egyfajta védelmi mezőt hoz létre, és általában a különböző energiákkal gyógyító „szakemberek” alkalmazzák.

A régészek közlése szerint erre egy olasz férfi, Micak Barak jött rá, ő írta be a megoldást, meg is hívták Jeruzsálembe, hogy személyesen is megtekinthesse az „energiagyógyítót”.

A furcsa tárgyat egy német cég, a Weber Bio gyártja, és akár már 67 eurótól (21 ezer forint) hozzá lehet férni. Van hasonló eszköz 1000 euróért (313 ezer forint) is, az már a leírása szerint „képes harmonizálni még az extrém erős geopatikus és elektromágneses mezőket is”.