Amiért egy újszülöttől is félmilliót kérnek

Fotó: Getty Images / Mike Lawrie

-

Nem fárasztunk senkit azzal, hogy a safetyk és a cornerbackek közötti különbség fog-e dönteni a Denver Broncos és a Carolina Panthers között az 50. Super Bowlon vasárnap éjszaka. Azt sem taglaljuk, hogy a line of scrimmage-et hogyan fogják támadni a csapatok, elmondjuk viszont, hogy a hajléktalanok hogyan fogadják San Franciscóban az NFL nagydöntőjét, hogy honnan ered a Gatorade-zuhany és milyen őrültségekre lehet fogadni a meccs alatt.


Ma este összecsap a Denver Broncos és a Carolina Panthers Amerika legnagyobb sportrendezvényén, az NFL nagydöntőjében. Megkíméljük az olvasót a szakzsargonban fuldokló taktikai elemzésektől, és nem írjuk le azt sem, amit amúgy is minden évben olvashatunk, hogy például az amerikai gazdaságot mennyire fellendíti a Super Bowl, hogy hány százmillióan ülnek le megnézni világszerte, hogy mennyibe kerül egy perc reklám. Viszont a direkt a Super Bowlra készített reklámokból muszáj csemegézni.


Itt van például ez a Heinz reklám:Vagy ez a Snickers reklám, amelyben Willem Dafoe hollywoodi színész játssza el Marilyn Monroe-t:Készült olyan reklám is, amelyben a legendás amerikai focista, Dan Marino és Alec Baldwin színész szerepel, de olyan is, amelyet Ridley Scott rendezett és Liam Neeson adja hozzá a nevét, és feltűnik egy reklámban Arnold Schwarzenegger, valamint Helen Mirren, Ryan Reynolds és Christopher Walken is. A Super Bowlra készített összes reklámot végignézheti ide kattintva.


Az alvás még nem bűntény

Egyfelől tehát megy a nagy fényűzés, másfelől viszont az idei döntő helyszínén, San Franciscóban az utcák évtizedek óta tele vannak hajléktalanokkal, a legutóbbi felmérések szerint hétezer ember él fedél nélkül. A város vezetése eddig nem igazán segített a helyzetükön, de most, hogy a világ egyik legpompásabb eseménye San Franciscóba érkezik, közölték, hogy minden hajléktalannak el kell tűnnie az utcákról. Megnyitnak egy szállót, oda azonban nem fér be mindenki, hiszen csak 1100 ágy van, így nem csoda, hogy tüntetések egész sora kezdődött a városban.„Az alvás még nem bűntény” ehhez hasonló transzparensekkel vonultak fel a hajléktalanok, akik nem tudnak hova menni, ha a város vezetése nem biztosít a számukra helyet legalább a Super Bowl idejére. Tavaly mi is ellátogattunk San Franciscóba, ahol kiderült, hogy ott valóban milliomos leszel vagy hajléktalan. Videós anyagunkat itt nézheti meg.


Igazgatói intő után Super Bowl-győzelem?

Aqib Talibon sok inden múlhat vasárnap este. A liga egyik legjobb cornerbackje (védője) lett az elmúlt években, ami talán annak is köszönhető, hogy a Denver sztárja gyerekkorától kezdve tudatosan készült arra, hogy NFL-játékos lesz. „Már hatévesen tudtam, hogy mit akarok. Aztán harmadikos vagy negyedikes lehettem az általánosban, amikor az volt a feladat az egyik órán, hogy írjuk le, hogy mik szeretnénk lenni, ha felnövünk. Leírtam, hogy NFL-játékos, mire a tanár közölte, hogy vegyem komolyan a feladatot, és egy igazi foglalkozást írjak. Erre így feleltem: Attól, hogy te nem vagy elég tehetséges, hogy bejuss az NFL-be, én még lehetek az.


Super Bowl Opening Night Fueled by Gatorade

Nem hittek benne, megcsinálta


Talibot bevitték az igazgatói irodába, ott elismételte ugyanezt az igazgatónak is, mire intőt kapott. Közel húsz évvel később egy győzelemre van attól, hogy Super Bowlt nyerjen.


Ilyen főnököket mindenkinek!

Már csak azért is megérte az idén a Carolina Panthersnél vagy a Denver Broncosnál dolgozni, mert a két klub alkalmazottai a helyszínen nézhetik meg a Super Bowlt. A vezetőség ugyanis úgy döntött mindkét csapatnál, hogy minden munkatársat elutaztatnak San Franciscóba, és természetesen a jegyeket is állják. Klubonként ez körülbelül két-háromszáz alkalmazottat jelent. A Denvernél abszolút nem új a dolog, hiszen Pat Bowlen, a tulajdonos 1984-es színre lépése óta a csapat hatszor játszott Super Bowlt (igaz, ebből NFL-rekordot jelentő öt bukása van), Bowlen pedig mindannyiszor elutaztatta a klub dolgozóit a nagydöntőre.


Green Bay Packers v Denver Broncos

Bowlennek már szobrot is emeltek Denverben


Újszülött? Félmillió forint lesz!

Britton Colquittnek egy hónapja született meg harmadik gyermeke, aki ugyanúgy ott lesz a Super Bowlon, mint testvére és anyukája. A Denver rúgójának azonban nem elég két darab jegyet vennie, ugyanis a meccsre nincs alsó korhatár, így hiába „nézi” majd anyja öléből a meccset a legkisebb Colquitt, ugyanúgy helyjegyet kell váltani neki is. Ez a belépő 1800 dollárba, körülbelül félmillió forintba kerül.


AFC Championship - New England Patriots v Denver Broncos

Két éve januárban az AFC-ben 26-16-ra verte a Broncos a Patset, Colquitt felesége második gyermekükkel volt akkor terhes


Fogadjunk!

Akár meg is gazdagodhatnak viszont azok, akik hajlamosak néhány őrült fogadást megtenni. Egy Las Vegas-i fogadóirodában például arra is lehet fogadni, hogy Lady Gaga meddig fogja énekelni a meccs előtt a himnuszt, 2 perc 20 másodpercnél kevesebb vagy hosszabb ideig. De arra is lehet fogadni, hogy 12 milliónál kevesebb vagy több Buffalo csirkeszárnyat adnak-e el a Super Bowl napján az Egyesült Államokban, vagy arra, hogy Peyton Manning fog-e sírni a meccs után.


Super Bowl Opening Night Fueled by Gatorade

Lesz sírás?


Azt is megteheti bárki, hogy lesz-e földrengés a meccs alatt. Az 1989-es Super Bowlt ugyancsak San Franciscóban rendezték, akkor 6,9 erősségű földrengés rázta meg a várost a találkozó alatt. Azt mindenesetre érdemes tudni, hogy San Franciscóban 60 óránként vannak kisebb földrengések.

Ott van még a tétlapon, hogy a félidei Half Time Show-nál a Coldplay mellett fellépő Beyoncé milyen színű cipőben lép a színpadra, és az is, milyen színű lesz az az ital, amivel majd leöntik a végén a győztes edzőt (a narancssárga a legvalószínűbb, a lila, a zöld és a piros a legesélytelenebb).


Bill Belichick tavaly kék zuhanyt kapott:


Érdemes egy tévhitet eloszlatni: a híres Gatorade-zuhany, ami alá a győztes edzőket szokták belökni, messze nem olyan indíttatásból született, mint amivel ma azonosítjuk. Az 1984-es nagydöntőben a New York Giants 17-3-ra verte a Washington Redskinst, a meccs után a New York-i Jim Burt azért öntötte le Bill Parcells vezetőedzőt, mert bosszút akart rajta állni, mivel nem volt megelégedve azzal, ahogy bánt vele. Parcells a Super Bowl előtt azt mondta Burtnek, hogy az ellenfél egyik legjobbja, Jeff Bostic megeszi majd őt a pályán, nem így történt. „Én voltam az egyetlen, aki be merte vállalni, hogy leöntöm őt” – mondta Burt, akinek ezzel csak megerősödött a kapcsolata az edzővel, a zuhany pedig mára elmaradhatatlan kelléke lett a Super Bowloknak.


Ez lesz a vége

Ha viszont komolyan fogadnánk, és tuti tippet akarunk, akkor nézzük meg az alábbi videót! Az NFL Madden évek óta az egyik legrealisztikusabb játék, amelyet a piacon lehet kapni. A fejlesztője, az EA Sports elképesztően sok statisztikát dolgoz fel, ennek is köszönhető, hogy például a tavalyi Super Bowl előtt egészen konkrétan telibe találta a végeredményt, 28-24-re verte a New England a Seattle-t. A játék akkor 335 passzolt yardot jósolt Tom Bradynek, a Patriots irányítója végül 328-cal zárt. Ezért is érdemes megnézni, hogy a játék készítői mit várnak az idei nagydöntőtől. Eszerint a Carolina a nagyszünetben 17-0-ra fog vezetni, de a Peyton Manning vezette Denver fordítani fog 20-17-re, végül azonban Cam Newton fut egy TD-t, a Carolina 24-20-ra győz, az MVP (a legértékesebb játékos) pedig Newton lesz.Bár megígértük, hogy nem megyünk bele komoly szakmai elemzésekbe, Bencsics Márktól azért megkérdeztük, mi várható a meccsen. A magyar válogatott irányítója szerint hosszú évek után ismét olyan Super Bowl elé nézünk, ahol mindkét oldalon a védelem lesz a domináns. „Két nagyon agresszív csapategységről van szó. Szerintem mindkét csapat minimalizálni akarja majd a futójátékot. Döntő lehet, hogy a Panthers tudja-e ismét olyan erősen kezdeni a meccseit, mint az idén annyiszor. Ha jól építik fel a stratégiát, akkor nem vagyok benne biztos, hogy Manningék faragni tudnak majd a hátrányból.”


Bencsics szerint amíg korábban Peyton Manning meg tudta nyerni ezeket a fontos meccseket, addig most ő lehet a szűk keresztmetszet. „Azért már nem olyan, mint nyolc éve, több pontatlan passza van.


Már nem tudja a hátára venni a csapatot, és végigvinni a drive-ot,

a többieknek fel kell nőniük mellé, az elkapóinak nem szabad elejteni a labdákat, mert ezen a meccsen ezt nem engedhetik meg maguknak.”


Super Bowl 50 Preview

Pillanatkép San Francisco utcáiról: Newton vagy Manning?


Szerinte amíg Manning pályafutása egyik legrosszabb szezonját futja, addig a Carolina irányítója, Cam Newton a legjobbat, és ez döntő lehet. „A Denvernek minimalizálnia kell Newton másodlagos játékát is. Bármikor képes egy 60-70 yardos passzt adni, a semmiből tud a Panthers nagyot játszani, ezt az idén többször is bizonyította. Százalékban kifejezve 60-40 arányban a Carolinát látom esélyesebbnek.”

A Carolina Panthers-Denver Broncos Super Bowl magyar idő szerint vasárnap éjfélkor kezdődik, a Sport1 élőben közvetíti.