Ami közös a katolikus kincsekben és József Attilában

-

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára kapta Az év múzeuma 2015, a főváros IX. kerületében lévő József Attila Emlékhely Eszmélet című kiállítása pedig Az év kiállítása 2015 díjat a Múzeumok majálisán szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban.


A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület huszadik alkalommal hirdette meg pályázatát Az év múzeuma cím elnyerésére, a megmérettetésre hat intézmény jelentkezett. Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang.


Mint Deme Péter, a társaság elnöke elmondta,


az idei a kis muzeális intézmények, tájházak, a néhány vagy akár csak egyetlen munkatárssal dolgozó intézmények éve volt,

amelyek így nagyobb lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

A Szent Bertalan-templom Kincstára az elismerést a helyreállított épületben egyházi gyűjteményként példaadóan kialakított, sokoldalú kiállításáért, sikeres múzeumpedagógiai programjaiért kapta. Az intézmény fenntartója a Gyöngyös-Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség, vezetője Kovács Antalné Földessy Mariann.

Az év múzeuma díj történetében először nyert egyházi fenntartású intézmény – hangsúlyozta Deme Péter. Hozzátette: a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstárában szinte páratlan jelentőségű értéket őriznek, mely az ott élő emberek háborús idők alatti szerepvállalásának köszönhető, hiszen ők rejtették el a kincseket a nehéz időszakokban. A templom teljes felújítása és a kiállítás átrendezése nagy sikert aratott, rengeteg muzeális bemutatóprogram, múzeumpedagógiai rendezvény várja a látogatókat, az intézmény ténylegesen „benne él a közösségben” – fogalmazott a Pulszky Társaság elnöke.


A felújított templom Gyöngyösön


A bírálóbizottság különdíjat ítélt a Csornai Muzeális Kiállítóhelynek a gyűjtemény elkötelezett fejlesztéséért, új célcsoportok, különösen a fogyatékkal élők életminőségének javításáért.

Elismerő oklevelet vehetett át az Algyői Tájház újszerű kiállítástechnológiai megoldások alkalmazásáért; a paksi Atomenergetikai Múzeum az oktatásban és a társadalmi vélemény formálásában játszott szerepéért; valamint a cigándi Bodrogközi Múzeumporta közösségi szerepéért, a példaértékű, hosszú távú fejlesztésért, a Bodrogköz egészét bemutató látványos, korszerű állandó kiállításáért. Szintén oklevéllel méltatták a Paksi Képtár következetes szakmai munkáját, az óvodások és kisiskolások körében a művészeti nevelés terén végzett múzeumpedagógiai tevékenységét.


Duplán díjazták a a cigándi Bodrogközi Múzeumportát


Az év kiállítása pályázatot idén hatodik alkalommal hirdették meg, ebben az évben tizennégy intézmény jelentkezett tárlatával. A pályázat célja, hogy kiemelje a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást, egyben jó példákat mutasson fel a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra, és javítsa a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést. A bizottság hat kiállítást juttatott a második fordulóba.


Az év kiállítása díjat a Budapest IX. kerületében lévő József Attila Emlékhely Eszmélet című kiállítása nyerte el, mely kis területen egy egész élettörténetet tömörít igényesen, szellősen, átláthatóan, újszerű, interaktív multimédiás eszközökkel – indokolta döntését a bizottság.

Különdíjat kapott a cigándi Bodrogközi Múzeumporta a Sőregi-ház állandó kiállításáért, mely „a szakmai alapokra épülő tárlatában kiválóan és vonzóan alkalmazza a legmodernebb eszközöket”. A cigándi egy folyamatos fejlődésben lévő intézmény. „Talán csak néhány év, és az egész terület, a város és a Bodrogköz kulturális központjává válik” – hangsúlyozta Deme Péter.

Elismerő oklevelet kapott további négy pályázó: a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeuma a Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban című időszaki kiállításáért, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeuma az Erdőjárók kalauza – Zempléni tájak természeti értékei című állandó kiállításáért, a Kecskeméti Katona József Múzeum A beszélő köntös című kiállításáért, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Képek egy eltűnt világból. Gróf Batthyány Gyula gyűjteményes kiállítása című időszaki tárlatáért.