Ami jár, az jár - így halmozza a címekkel járó forintokat Schmitt Pál

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Csütörtökön Schmitt Pál volt köztársasági elnököt választották maguk közé a nemzet sportolói, információink szerint 6:2 arányban nyert Magyar Zoltánnal szemben. Schmitt ezzel újabb jövedelemre tehet szert.


Elnöki fizetés, állami segítség a rezsiben, magyar nyugdíj, NOB-nyugdíj, EP-nyugdíj, olimpiai járadék. Ezek mellé jön be Schmitt Pálnak most a Nemzet Sportolója címért járó pénz, igaz, a havi félmilliós összeg kiváltja az olimpiai járadékot.

Schmitt Pál információink szerint - két tartózkodás mellett - hat szavazatot kapott a Grosics Gyula halálával 11 fősre csökkent társaságtól, a szintén kétszeres olimpiai aranyérmes Magyar Zoltán pedig kettőt. Ketten tartózkodtak, az Izraelben élő Keleti Ágnes pedig nem vett részt a szavazáson. Az egykori párbajtőrvívót annak ellenére választották maguk közé a jelenlegi tagok, hogy egy meglehetősen kétes titulust is sikerült szereznie: az első lemondott államfőét.

Az új helyzet 2012-ben alakult ki; addig példátlan volt, hogy egy köztársasági elnök ne töltse ki mandátumát. Schmitt Pál abba bukott bele, hogy kiderült, doktori disszertációja nagy részét másolta, ezért megvonták tőle a doktori címét. Schmitt eleinte próbálta védeni magát, ám végül 2012 áprilisában bejelentette lemondását. Félig kitöltött ciklusa alatt egyebek mellett helyesírási hibáival vétette észre magát, valamint emlékezetes maradt azzal is, hogy kivétel nélkül minden törvényt aláírt, ami elé került, hogy "a törvényhozás motorja" legyen. Azokat is, amelyeket később az Alkotmánybíróság megsemmisített.

A helyzetét már jóval a botrány kirobbanása előtt, még 2011-ben rendezte a kormánytöbbség, mikor is intézkedtek arról, bármeddig tölti be valaki az államfői posztot, mindenféle juttatás jár neki élete végéig. Az ügy pikantériája, hogy a jogszabályt Schmitt Pál írta alá.

A plágiumbotrány közepette is módosítottak egy jogszabályt az ügyben, de akkor már az Alaptörvényt, amellyel sarkalatossá tették a volt államfők juttatásaira vonatkozó szabályokat is.Ami jár, az jár. De mi jár?

  • élete végéig az „elnök úr” megszólítás
  • az államfői fizetés
  • megfelelő lakás használatának joga
  • legfeljebb kétfős titkárság alkalmazása
  • térítésmentes egészségügyi ellátás
  • személyes gépkocsihasználatHosszas lamentálás után Schmitt Pál végül mégsem az állammal béreltetett lakást. Információink szerint ugyanakkor az Országgyűlés Hivatala beszáll a rezsibe, de hogy mennyivel, azt egyelőre nem tudtuk meg.

Áder János most csaknem bruttó 1,5 millió forintot kap (a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresét), a többi volt elnökhöz hasonlóan ennyi tehát Schmitt Pál juttatása is, igaz, ebben hivatalosan benne van a nyugdíja is. A korábbi, a sajtóban elterjedt becslés szerint ez nettó 820 ezer forint lehet.

Schmitt 2004 és 2010 között Európai Parlamenti képviselő volt, ami azt jelenti, hogy onnan is kap elvileg nyugdíjat, de ennek sem ismerjük a pontos összegét.

Olimpiai bajnokként havi 243.600 forint nem adóköteles életjáradékot is kapott, de ez a pénz ugrik. A vonatkozó szabály szerint ugyanis vagy ez jár, vagy a Nemzet Sportolója cím után kapható összeg, ami bruttó félmillió forint.

Schmitt Pál sokáig volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztségviselője, elképzelhető, hogy onnan is kap pénzt, legalábbis a NOB egy régebbi pénzügyi dokumentumában egy külön alap által kezelt nyugdíj-kifizetési rendszerről írnak.Felhívtuk a titkárságát, hogy Schmitt Pál pontosan mennyit kap havonta, arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a Nemzet Sportolója cím után kapott összeget felveszi, vagy esetleg jótékonykodik belőle. Hétfőre kértek visszahívást, a volt elnök akkor lesz az irodában.


Schmitt örült, az ellenzék kevésbé

„Óriási megtiszteltetés. Számomra az a legfontosabb, ha a saját sporttársaim, akikkel az elmúlt ötven évben előbb együtt versenyeztem, majd sportvezetőként együtt dolgoztam, gondolják úgy, hogy méltó vagyok a címre. Sportvezetőként továbbra is a magyar sport javára kívánok dolgozni mint a NOB tagja” - nyilatkozta a MOB honlapján még csütörtökön Schmitt Pál.

Gratulálunk ehhez a valóban megérdemelt címhez

- írta csütörtöki közleményében az MSZP. Azt remélik, miután nem megélhetésre kell Schmitt Pálnak a pénz, az összeggel a nehéz körülmények között élő élsportolókat támogatja majd. Ugyanerre buzdított a liberális párt is.


A Jobbik nyílt levelet írt Schmittnek, amelyben felemlegetik, hogy plágiumügye miatt neve „a magyar felsőoktatási szleng szerves részévé vált kifejezésében: »schmittelt«. Azaz csalt.”


Ne fogadja el a felkérést, és járuljon ezzel hozzá ahhoz, hogy a Nemzet Sportolója egy minden szempontból példaértékű életet élő ember lehessen

- írta közleményében Farkas Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke.


A Fidesztől és a KDNP-től eddig nem érkezett semmilyen közlemény Schmitt Pál megválasztásáról.


Lakások, motorok

Schmitt Pál jelenlegi vagyoni helyzetéről semmi hivatalosat nem tudni, a legutolsó vagyonnyilatkozata 2012-es. Az Origo akkori beszámolója szerint 2010-hez képest 25 millióval csökkentek Schmitt megtakarításai, és egy Harley Davidson motorral kevesebbje lett. Vélhetően ez volt az, amit 2010-ben az árvízkárosultak javára árverésre bocsátott. Emellett három II. kerületi telek fele az övé, mindegyiken egy-egy félig az ő tulajdonában lévő házzal. Emellett egy kis nyaralónak és egy belvárosi lakásnak is résztulajdonosa. 2012-ben tartozása nem volt, értékpapírban, takarékbetétben nem tartott pénzt, 7 millió forint és 27 ezer eurós megtakarítása volt.