Ami a csövön kifér – programok karácsonyig

Fotó: AFP/Yasuyoshi CHIBA / AFP/Yasuyoshi CHIBA

HÁTTÉR

Nagy hópelyhek, gyertyafény, muzsika – na, ez mind nem lesz egészen addig a bizonyos keddig. Lesz viszont annyi X-mas speciál a városban, hogy már megint csak a fejünket kapkodjuk. A héten nehezen bekkeljük ki a karácsonyt.


December 20. (péntek)

PGY 70 – Petri György születésének 70. évfordulója (Fuga) – 10:00-től vasárnap estig Az N&n galéria három napos, fanfárral bejelentett fesztiválján lesz, ami lehet. Szavalás, konferencia (például Szálinger Balázs, Simon Márton, Fehér Renátó, Radnóti Sándor, Konrád György, Garaczi László, Tamás Gáspár Miklós, Háy János vagy Parti Nagy Lajos hathatós közreműködésével), főzés, beszélgetés, felolvasószínház, játék, kiállítás, filmvetítés, koncert, Petri György-díj eredményhirdetés, slam poetry, de szociális vers performansz is. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Ludwig Next – Monochrome Clack (Ludwig Múzeum) – 2014. január 19. Az idén legtöbbet keresett Google toplistában is figyelő Lumú új sorozatot indít. A Next friss projektek közül válogat és csak mindössze egy hónapig lehet megnézni magunknak a kortárs tutit. Most Köves Éva festőművész és Sztojanovits Andrea videóművész alkotta Monochrome Clack intermediális installációit állítják ki – ha nem lenne világos, megmutatjuk itt, mindez mit jelent. Az alkotók Borosi Gábor zenésszel együtt 2014. január 10-én 19 órakor élő performansz keretében is bemutatják Kaptár című új, audiovizuális alkotásukat. Bejglis tunyhadás helyett Lumú! Ami nincs fészen, az nem is létezik.


Enigma folyóirat vásár (ELTE BTK Filmtudományi Tanszék, 134-es) – 10:00-18:00 Csütörtök mellett pénteken is őrületes árakon lehet beszerezni őrületes szövegeket. Guillaume Apollinaire, Francis Bacon, Cézanne, Gilles Deleuze, Marcel Duchamp, Van Gogh, Caspar David Friedrich, Jovánovics György, Jean-Francois Millet, Munkácsy Mihály, Marcel Proust. Kortárs képregény, street art, animáció. Mi a fene kell még? Boldog karácsonyt. Nincs fészen, de létezik. Ilyen se volt még, ez itt egy pdf. Krea Kari (KREA Kortárs Művészeti Iskola, Október 6. utca 18.) – 13:00-20:00 Ha egyszer azt mondják, illatos punccsal várnak. A karácsonyi idegek kisimítottan tartása végett beugorhatunk a Kreába megnézni, mit tudnak a mai fiatal művészek. Feltankolhatunk lakberendezők, enteriőrösök, dekoratőrök, grafikusok, webesek, fotósok, divattervezők, stylistok és sminkesek által alkotott cuccokkal. Ezen a helyen még az ajándékcsomagolási és dekoráció készítési lázunkat is ápolhatjuk – a témába foglalkozásokat tartanak majd. Nincs fészen, de létezik. X-Hole X. - Holotype live (Kontra Klub, Trafó pince) – 23:00 Hogy este se unatkozzunk, a Trafóban reggel hatig nyomhatjuk. Ez techno, arcon pörgő élő live acttel, komoly DJ és VJ gárdával. Hogy pontosan mit takar a „földöntúli drone-ok, torz basszusok, összetett dobképletek, sötét glitch-hop-tól az ipari dub és tekno fúzióin át a breakcore-ig” jellemzőkkel ellátott Holotype, azt valószínűleg csak az eseményen lehet majd megtapasztalni. A stroboszkóp és a füstgép se marad otthon. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Pénteken még előkarácsonyi buli lesz a Gólyában és a Friscóban is, ha esetleg.

-


December 21. (szombat)

A Street art te vagy (Super8) – 16:00-tól vasárnap 00:04-ig Figyelem, ez itt nem Banksy! December 20-án éjfélig lehet jelentkezni a két napos street art fesztiválra saját matricával, plakáttal, stencillel – bármivel (s8streetart@gmail.com). A Street art te vagy falfestő eseménye filmvetítésekkel, zenével és profi alkotókkal is operál. A festést a Super8 - Budapest és a Budapest Avantgarde csapata szervezi. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Bach fényében - Szabó Balázs Orgonaestje (Müpa) – 19:30-22:00 Max Reger és Karl Straube születésének 140. évfordulója, no meg persze a fás ünnep ad okot hogy hallgassunk pár fisz-moll variációt. Koncert előtt még beszélgetés is lesz 18:30-tól a fellépő zenészekkel. A Junior Prima-díjas Szabó Balázs 15 volt, mikor zenével kezdett foglalkozni, semmi sincs veszve! Ami nincs fészen, az nem is létezik.

-


December 22. (vasárnap)

WAMP (Millenáris) – 10:00-18:00 Orrvérzésig dizájn! A Wamp megfejelve azt a furcsa emberi szokást, ami leginkább tikkelő arcizmokban teljesedik ki az ünnepek előtt, megannyi ajándéklehetőséget bizonyít az utolsó körösöknek. 200 kiállító, több ezer termék. Ugyan már, nem lesz tömeg. A gyerekeket is le lehet parkoltatni a foglalkozásokon. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Alejandro Jodorowsky szellemidézés / Magyarhangya (Átrium Film-Színház) – 21:00 Jodorowsky filmjei nyomán „audiovizuális töredékek, dallamok, jelenetek, zajok” jelennek meg „egy univerzális, misztikus anarchista utazásról” – na ez lesz, kihagyni kár lenne. Főleg, mert az alulról szerveződő Magyarhangya közösségi filmes mozgalom 2014. január 2-4. között Jodorowsky-maratont rendez ugyanitt. A 83 éves, Párizsban élő, orosz zsidó családból származó, chilei  filmes műveit itthon még soha nem mutatták be, pedig filmtörténet az egyik legnagyobb hatású szürrealista rendezőként tartja számon. Natessék. Ami nincs fészen, az nem is létezik. The Tiger Lillies (A38 Hajó) – 20:00 Ha valami groteszk, akkor ez az. Abszurd, dekadens, bizarr, félelmetes és sötét, éppen karácsonyi hangolódásra való. A Tiger Lillies angol triója egyedi világot mutat, ez a freakshow. Hallottak már, milyen hangja van a meghajlított fűrészlapnak, ha hozzáértő kezekbe kerül? Majd most. A zseni Martyn Jacques, Adrian Stout és Adrian Huge a színpadon. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Swing it up – XMAS (Tolsi Klub) – 23:00 Electro swing mulatság! A hívószó Parov Stelar, ha nincs meg, ezt a csávót ebben a videóban meg kell nézni. Welcome drink is lesz, szóltunk. Ami nincs fészen, az nem is létezik.


December 23. (hétfő)

Tranzit (nappali/konyha+laptop/más) – bármikor Hétfőn papucsban jelöljünk valakit, vagy éppen saját projektünket a Katalizátor-díjra. Az elismeréssel a szervezők a „kiemelkedő művészeti tevékenységekre” kívánják felhívni a figyelmet, idén némi önvizsgálattal megfejelve. Nincs fészen, de létezik. HOPPart Társulat: Ibusár Állomás (Hátsó Kapu) – 20:00 Parti Nagy Lajos egyik legismertebb darabját játssza a HOPPart. Sárbogárdi Jolán vasúti dolgozó álomvilágát látjuk és halljuk, ahol főszereplőnket fodros szerelem várja a valóság helyett. A dalszövegeket Máthé Zsolt és Parti Nagy Lajos írta, a zeneszerző Nyitrai László. Opera, rap, musical és mulatós is várható! (A Hátsó Kapuban vasárnap csomagolópapíros napot is tartanak.) Ami nincs fészen, az nem is létezik. Nemzeti TÁP Színház: Alvószínház + Utas és holdvilág 3. rész (Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház) – 22:00 Mondtuk, itt az új TÁP. A közönség vásznakra és tüllfüggönyre merengve, fekve, füstölővel és mentateával követheti az előadást. Elaludni ér. A látványért Huszár Dániel felel. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Girly Xmas Session (Corvintető) – 22:00 Szóval: kezdés este tízkor, zárás hajnalban hatkor. A korhatár 18 év, játszik  Mandrob, Tolo, Karanyi és Seres. Ami nincs fészen, az nem is létezik.