Ami a csövön kifér – programok jövő szerdáig

Fotó: / / /

-

HÁTTÉR

Esős és éjszakás hétvége után pörgős hét következik. Kortárs költők fürdőgatyában, fúvósok tömegei mindenféle koncerteken, kiállítás 57 Orbán Viktorból. Most jó embernek lenni.


Május 16. (péntek)

Országos Függetlenfilm-fesztivál

Már tart és csak május 18-án ér véget Siófokon a független filmes fesztivál. Aki eddig nem ugrott le a Balatonhoz, az sem maradt le semmiről; pénteken és szombaton is negyed nyolcig tartanak a vetítések.

Artmozik éjszakája (este hattól másnap reggelig)

Egy darab, háromezer forintos karszalaggal négy budapesti art moziban lehet végigvirrasztani az estét. A névtől nem szabad megijedni, még akár a Legó kalandot is meg lehet nézni. Meg persze Grand Budapest Hotelt, Bérgavallért, az új Coen-filmet, rocker vámpírokat, Hajnal Tímeát.

Feszteger (Eger, ott viszont három napig)

Három napos borozós fesztivál Észak-Magyarországon. Pénteken kezdődik, vasárnapig tart, és a Csík zenekartól az Akkezdet Phiaiig, a Kicsillagtól az Alvin és a Mókusokig terjednek a fellépők. Már ha ez egyáltalán felrajzol egy spektrumot. Apropó, mondtuk már, hogy Egerről elneveztek egy borvidéket is?

Sworn In és Here Lies a Warning koncert (Dürer Kert) - 19:00

Metalcore cuccok a Dürerben Lakner Dávid hosszúhaj- és kapucnispulóverügyi szakújságíró professzionális ajánlásával. A címben kiemelt bandák mellett játszik még a magyar One Reason To Kiss és a The Palindrome Sequence is. Nagyon metál továbbá, hogy bár van ötszáz forintnyi belépő, de azt le lehet inni.


Múzeumok Majálisa (Nemzeti Múzeum, két napig)

Szent István lovagjai, pipartörténet, optikai kísérletek az udvaron, kocsmakvíz a múzeumlépcsőn, Budapest Bár. Hétvégén a múzeumkertben kell szikkadni, inni a fröccsöket, és nézni a népet.

Favágóverseny a Budai Várban (Budai Vár) - 17:00

A rendezvénynek az a teljes neve, hogy Stihl Timbersports Champions Trophy, de kétszavanként meg kellett állni nevetni. Mindenesetre kockásinges férfiak fognak fát vágni különböző technikákkal. Fűrésszel, baltával, fán állva, satöbbi. Ilyet még nem látott!

Malacka és barátai és üzletfelei minifesztivál (Kobuci) 19:00

Már nem annyira punkos, de még mindig nagyon bulis zenére lehet számítani a Kobuciban. Meg lesz gengszteres, Ford A-modellből kiugrós, géppuskázós szving is. Ha nem esik az eső, őrülten jó lesz.

20 éves a Ponyvaregény (Toldi Mozi) - 20:00

Ennek a partinak annyira jó az ajánlószövege, hogy meg sem próbálunk sajátot írni hozzá. Hogyaszongya: „20 éves a Ponyvaregény! Ezt ünnepeljük: megnézzük a filmet, megkóstoljuk az ötdolláros turmixot, megnyerjük a twistversenyt, és megma...  Nem, lábmasszázs nem lesz.”


Május 18. (vasárnap)

Szegedi Retro Számítógép Video- És Kvarcjáték Kiállítás (Szeged, Szent-Györgyi Albert Agora)

Csalunk, mert valójában már szombaton is meg lehet nézni a kiállítást, de a vasárnapi nap amúgy vérszegény lenne. Így viszont! Lehet játszani C64-gyel, cukkolni a Spektrumosokat, Aladdinozni Super Nintendón, Kelet-Európába be sem hozott ritka gépcsodákat nézni, flipperezni. Tuti program gyerekeseknek és nagy gyerekeknek egyaránt.


Május 19. (hétfő)

Portré festést vállalok (Godot Galéria)

A megnyitóról már lecsúsztak, viszont június 14-ig bármelyik nap (kivéve vasárnapok) megnézhetik a Godotban Nagy Kriszta x-T kiállítását. Idézzünk: „A kiállítás gerincét 57 Orbán Viktor portré alkotja.”

Közérthető Város (Müszi)

És ha már úgyis kiállításos napot tartunk, érdemes a Müszibe is bemenni, ahol még a hónap végéig meg lehet nézni a MOME hallgatók infografikáit, amik a várost magyarázzák. A térfigyelő kameráktól az éghajlatváltozás hatásaiig terjednek a rajzok.

City Chords feat Busa és Ponza (Kolor) - 22:00

Végül, aki nem iratkozott be a jaj hétfő van utálom a világot klubba, az mehet pörögni Monday Sessionre. Jazzy hip-hop, fúvósokkal. Minden kétszáz százalékkal jobb, ha vannak benne fúvósok.


Május 20. (kedd)

FIeSZta (országszerte)

Jászjákóhalma és Köröscsaba között járja az országot a Fiatal Írók Szövetségének és a Város és Folyó csoport. Amellett, hogy megjáratják kicsit a Steyr kisbuszból kialakított mobilszaunát versek felolvasására is lehet számítani. Nincs még egy program, ami fürdőruhás költőket ígérne.

Nagy-Szín-Pad! (Akvárium)

Olyan tehetségkutató jellegű rendezvényt ígér az OTP és az Akvárium, ahol jók a zenék és jók az együttesek. Az elődöntőn fellép a Carbovaris, Deniz, az Elefánt, a Hangmás, és a Manoya.


Május 21. (szerda)

A Fotóriporter - Balla Demeter képei (Örkény István Könyvesbolt) - 19:30

A magyar fotográfia nagy öregjének fiatalabb kori munkáiból nyílik kiállítás. Kincses Kálmán fotótörténész fogja megnyitni, már csak ezért is érdemes elmenni. Aki kiszorulna, az június 28-ig bármikor bemehet megnézni a képeket.

Ocho Macho (Budapest Park) - 19:00

Fentebb már említettük, hogy minden sokkal jobb, ha elég fúvóst raknak bele. Az Ocho Machóban elég fúvós van. Megéri kizarándokolni a Parkba, mert táncolós, skás este várható. Savaria reprezent!

Woven Hand (A38) - 20:00

Ha játszani kezd a 16 Horsepower egykori frontemberének bandája, akkor lemegy a nap, beborul az ég, esni kezd az eső. Súlyos, az ember lelkére ráülő temetős country. Nem mondjuk, hogy egyszerű lesz, viszont egészen biztos, hogy kihagyhatatlan.