Ami a csövön kifér - programok jövő péntekig

Fotó: szpot.hu / Béla Fotós

-

HÁTTÉR

Kivándorlás és bevándorlás, fiatal művészek bemutatkozása, csodás indiai képek, sci-fi fejtegés, már megint egy rakat film és koncert, még castingra is mehetünk a jövő héten. Olyat nem mondunk ma estére, amire még ne lenne érdemes elindulni.


Január 18. (szombat)

St Fiacre ügy klubest (Artus Színház) - 17:00-23:00  Az Artusosok ipari kabaréval kísérleteznek. A Maigret feügyelős sztori átcsaphat zenebonába, nagy konferansziálásba és cirkuszba, de ki tudja. Az estet Goda Gábor tartja kézben és még mesél is. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Colours Fesztivál (Kino café) - 20:00-február 16-ig öt hétvégén Az Odeon és a Budapest Film Zrt. kulturális fesztiválján az aktuális téma a bevándorlók helyzete és a beilleszkedés. Filmek mellett lesznek beszélgetések, koncertek, kiállítások és jó kaja - a régi Kinóban. A programban több mint 30 filmet mutatnak be és idén először a Daazo is válogatott rövidfilmeket. A budapesti hétvégék: fesztiválnyitó január 18-19., török január 25-26., orosz február 1-2., iráni február 8-9., ex-jugoszláv február 15-16. A Colours márciusig fut még Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden is. Event nincs fészen, de ott is létezik.


Szülinapos Intim Torna Illegál (Barba Negra) - 20:00 Rég volt az a Hipnotizőr Király. Az ITI negyedik szülinapi mókáján welcome pálinka, előzenekar (Honeybeast) és afterparty (DJ Izil) is várható. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Electrify Series vol. 3. (Trafó) - 21:00 Ugyan Mika Vainio megbetegedett, megtartják a Trafó kortárs elektronikus sorozatának harmadik állomását. Az új line-upban zenél, Danada Cry, 12z, a Silf szintisek (Mikolai Martin és Zalkai Bálinz) + Áron Birtalan (Kanagawa) és Pete Swanson. Már csak az estén szereplő Syncnoise Crew analóg videoszintetizátoros vizuálja miatt is érdemes. A Kontra Klubban éjféltől négyig pörgetnek tovább. Ami nincs fészen, az nem is létezik. DJ Suhaid x DJ Crimson (Toldi Klub) - 23:00 Színes, szélesvásznú estét ígérnek. A tilosos, világbejáró Suhaid zenéjével lehet ismerkedni itt, de a Toldiban akár élőben is. Ami nincs fészen, az nem is létezik.


Január 19. (vasárnap)

Sündisznócska lovagol (Puskin mozi) - 10:00 A Puskin kuckóban örülhetnek a kisgyerekesek. Most vasárnap délelőtt Móra Ferenc meséjét mutatja be a Nefelejcs Bábszínház. Nem akarunk spoilerezni, de az okos sündisznócska túljár majd a medve papa eszén. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Premier előtti vetítések - Banks úr megmentése (Puskin és a multiplexek: Allee, Aréna, Westend, Mammut, Campona) - 17:00 és 20:30-as kezdések között Tom Hanks Walt Disneyt játszik és Emma Thompson mellett Colin Farrell társaságában meséli el a Mary Poppins-film sztoriját, a zenét pedig a zseni Thomas Newman írta. Ő egy biztos Oscar-jelölést már begyűjtött, Thompsont pedig a Golden Globe-on várhatott díjat - az estén Jennifer Lawrence-t megszégyenítően lazázott. A héten mutatták be még a Nimfomániást, a Jack Ryant és az Augusztus Oklahomábant is, ha másra vágynánk. Nincs fészen, de létezik. Továbbállók vetítés (Kolor) - 19:00 A Kolor Kinema az amerikai lelket kutató Sam Mendes roadmovie-ját vetíti. Az Away We Go egy harmincas pár életét követi, akik egy babával állnak tovább. Ami nincs fészen, az nem is létezik.


Január 20. (hétfő)

Igor és Ivan Buharov film casting (Lumen Kávézó) - 16:00 Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor körülbelül húsz éve dolgozik együtt a Buharovokként. Csináltak már animációt, doku, nagyjáték vagy kísérleti filmet. Új no-budget projektjükhöz most statisztákat keresnek. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Közös nevező - az FFS új tagjainak bemutatkozó kiállítása (Artbázis) - 19:00 - március 23-ig A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója újra bemutatja a legfrissebb tagok munkáit. A Közös nevező előtt a fotósok három workshopon dolgoztak együtt a kiállításon. Az újak között van a VS.hu fotósa, Hirling Bálint is. A többiek: Bezeczky Csilla, Cseh Dániel, Gál Bettina, Klima Gábor, Lados Dávid, Neogrády-Kiss Barnabás, Riskó Gáspár, Száraz Kata és Villing Dóra. A munkát Balázs Anna koordinálta, az estét Molnár Péter nyitja meg, talán lesz slam is. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Játszóház XV. (Müszi) - 19:00 Egy csapat kéthetente összegyűlik a Müszibe társasozni. Csatlakozni bárkinek lehet, nem kell ismerni senkit és semmit. Még késni és saját játékot hozni is szabad, sőt, sör is lesz. Az alapjátékok közül néhány: Catan, Dixit, Lego activity, Tikal. Ami nincs fészen, az nem is létezik.


Január 21. (kedd)

KÉK Magyar Rádió Székház séták - 16:00 (szerdán, csütörtökön is) A Kortárs Építészeti Központ 2014-es első sétái a Kunigunda utca MTVA székházba visznek - tavaly év végén átköltöztették a rádiót. A sétában benne lesz a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum, a Rádió Pollack Mihály téri épületei, stúdiók és a Rádió Márványterme. A bejárást Salamon István, az Archívum munkatársa vezeti. Event nincs fészen, de létezik. Radikális Szabadidő Színház: Étellift duplán (Müszi) - 19:00 Kétszer egymás után (vagyis kétszer 45 percben), váltott szereposztásban játszik a radikális színház. Erős abszurd lesz két férfi hasadt tudatában és egy szobában. A főszereplő alkotók Ilyés Lénárd és Formanek Csaba. Ami nincs fészen, az nem is létezik. A férfiak szexuális világa (Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház) - 19:00 A Füge Produkció és a Dumaszínház darabjában Vinnai András, Bánki Gergely és Janklovics Péter a férfi, a nő, a rendező, a látvány, a minden. Kiderül, hogy a férfiak szeretik a finom érintéseket, a szép szavakat, az izgalmas futball mérkőzéseket, a jópofa bemondásokat és a pucér asszonyokat. Persze. Ami nincs fészen, az nem is létezik.


Január 22. (szerda)

Milyen lesz a világ, ha Kína uralja? - Győri Sándor előadása (Bálint Ház) - 18:00 Nem sokára komolyan eltolódnak a hangsúlyok, na de mi lesz, ha Kína a vezető szuperhatalom? Ha? Egyáltalán, mi van Kínában? Győri külpolitikai újságíró több mint négy évig élt Indokínában és már öt könyvet írt a térségről. Ő tudhatja. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Enter/ing - az FKSE új tagjainak kiállítása (Stúdió Galéria) - 19:00-január 30. A fotósok mellett bemutatkoznak a fiatal képzőművészek új tagjai is. A téma maga az önreprezentáció, a bemutatkozás. A művészek és a szervezők: Alpern Bernadett, Bartha Máté, Donka Gergely, Icko Dávid, Klima Gábor, Koós Gábor, Kovács Olívia, Kútvölgyi-Szabó Áron, Páll Tamás, Pongor Soma, Rudas Klára, Szakszon Imre, Tulisz Hajnalka, Viskovic Jelena, Barkóczi Flóra, Feigl Nóra, Gadó Flóra, Istvánkó Bea, Juhász Anna, Német Szilvi és Salamon Júlia. Az egy hullámban meg is újuló kiállítást Csatlós Judit antropológus nyitja meg. Ami nincs fészen, az nem is létezik.

fkse


Irodalmi Romakép Műhely (DocuArt) - 19:00 A Romakép és a DocuArt irodalmi sorozatot indít, négy alkalommal. Mint egy nyitott szeminárium nem lesz okos megmondás, sokkal inkább beszélgetés és találkozás. Az első alkalommal Jónás Tamást hívták meg. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Flavia Pitis: Illúzióba merülve és Misetics Mátyás: Utópia Várfok Projekt Room és Várfok Galéria - 18:30 és 19:00-február 22-ig A Project Roomban szokás szerint fiatal külföldi képzőművészt mutatnak be, Pitis Fogarason született 1978-ban. A Galéria kiállítása Misetics Mátyás fotóit mutatja be. Misetics 2007-es Artificial Light sorozata például tavaly a Magyar Nemzeti Galéria A magyar fotóművészet az új évezredben kiállításán is ott volt. Ami nincs fészen, az nem is léteik (Pitis, Misetics) Válasszunk Párt! (Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház) - 20:00 (másnap és február 19-én is) Ödön Von Horváth 1931-ben bemutatott Délszaki éj című népszínművének adaptációját a HOPPart és a berlini Neuköllner Oper játssza. Zenés-táncos est lesz, de nem olyan. A darab megtörtént eseményeken alapul, mikor tömegverekedés tört ki a Szociáldemokrata és a Náci Párt között 1931-ben, Bajorországban.
Ami nincs fészen, az nem is létezik.

Misetics Mátyás: Utópia


Január 23. (csütörtök)

A tűrhetetlen kép (Chimera Project) - 19:00 Az évnyitó kiállítás Kerekes Péter János legújabb munkáit mutatja be. A tűrhetetlen képek valamilyen tragédiát vagy nehezen feldolgozható szituációt ábrázolnak, és mit tehet akkor a néző? A társkurátorok Gadó Flóra és Heszky András. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Eötvös Péter: Paradise Reloaded (Lilith) (Müpa) - 19:00 Egyszeri esély, Eötvös új operája csak most lesz látható a Müpában. A nagy kérdés az lesz, mi lett volna, ha Ádám apokrif héber források szerinti első felesége, Lilith mellett köt ki, akiből így nem válik démon. Vagy mégis. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Popjak#4 Egotrip: űrutazás és pszichedelia filmben és irodalomban (Roham Bár) - 19:00 Sok egyéb mellett a 2000-es évek izgalmas-magányos sci-fijéről (lásd a Hold és a Gravitáció) beszélget Baski Sándor (Filmvilág) és a VS.hu munkatársa, Sirokai Mátyás költő, műfordító a József Attila Kör szervezésében. A moderátor Sepsi László lesz. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Szenes Georgina: Magas Hágók Földje - Ladakh (Müszi) - 19:00 Vannak azok az ember, akik tényleg lelépnek Tibetbe és olyan dolgokat látnak, amiket a többség csak a képernyők előtt nézeget és aztán jól megoszt. Két hónapnyi utazás képe többek között Indiai északi részéről. Kőrösi Csoma Sándor megmentett szobája is előkerül. Ami nincs fészen, az nem is létezik.