Ami a csövön kifér – programok jövő keddig

Fotó: Fillér Máté / VS.hu / Fillér Máté / VS.hu

-

Gyereknap, választások, belvárosi fesztivál, igazán jófajta kiállítások, és még a falat is street art művészek festik a héten. Szavazzon, vigye a gyereket a zöldbe, piknikezzen, menjen koncertre! Hiszen május van.


MÁJUS 22. (CSÜTÖRTÖK)

Projekt Showroom / Használtruha-garázsvásár (Gozsdu Udvar Dob utca felőli vége) – 10:00, május 25-ig

Éljenek az elhasznált cuccok! Dizájner darabokat beszerezni most lehet csak igazán Budapest szupersztráda sebességgel kifejlődött hipterén egészen este tízig. Jó hír: installációk is lesznek kint. First World Problem: csak kártyával lehet fizetni.

Belvárosi Főutca Fesztivál (öt helyszínen) – 17:00, május 25-ig

Figyelem, ez nem a május végi Belvárosi Fesztivál, majd lesz az is. Most vasárnapig öt helyszínen olyan koncertek lesznek, mint – a teljesség távoli igénye nélkül – az oly sokat emlegetett Ivánék (csütörtök 20:30), az Esti Kornél (pénteken 17:00), Péterfy Bori (pénteken 20:30), az Elefánt (szombat 17:00), a Brains (szombat 20:30) – és ez még csak a könnyűzenei színpad volt a Szabadság téren. Ugyanis lesz még jazz- (Március 15. tér), komoly- (Egyetem tér), világzenei (Erzsébet tér) és gyerekszínpad (Hild tér) is, gyerekprogramok, beszélgetés, játékok, kórusok, miegyéb.  Halálugrás egy sámliról (Trafó Galéria) – 19:00, június 29-ig

„Pillanatnyilag elég annyit tudni, hogy az univerzum sokkal komplikáltabb, mint gondolnád, még ha csak elkezdesz gondolkodni rajta, már az is rohadt nehéz” – Douglas Adams örökbecsűjét idézi a Trafó kiállításának eventje, ennél pedig nem lehet jobbat. A művészek rettentő jók, és többen vannak. Csütörtök este közülük hárman – Basim Magdy (egyiptomi), Tomáš Moravec (cseh) és Puklus Péter – értően vezetnek körbe. A negyedik kiállító Tomás Moravec (cseh), a téma pedig tehát maga az élet, a világmindenség meg minden.

UH Est: Kurws, Pole, Tumo, Jackie Triste (Müszi) – 20:30

Az UH Fest azt mondja magáról, hogy egyike azoknak a furcsa eseményeknek, melyek a furcsa modern magyar zenével foglalkoznak. Na, ez a steril leírás, ha lehet, a lehető legtávolabb áll attól, amit ez a világ jelent. A müszis estén zenél két lengyel banda friss balkáni turnéban, majd jön két magyar (egy rock- és a zajzenés) vonal. Aki valami újra szomjazna, és bírja a squatos közegeket, ott a helye.

Colorstar EP-bemutató, Budapest Burlesque (Akvárium) – 22:00

Pontosan ennyi fog történni, nem több. Colorstar. A 2012-es nagylemez után itt egy kicsi. Aki nem a belvárosi fesztiválon koncertezne, megteheti itt is.MÁJUS 23. (PÉNTEK)

Lengyel Intézet 75. szülinap (Platán Galéria) – 11:00, másnap is

Pénteken és szombaton ünnepelnek a lengyelek igazi urbán művészeti jóságokkal, koncertekkel, miegyébbel. A Platánban első nap egy egész napos projekt keretében készül egy 13 méteres falfestmény a pesti street artos gyerekekkel: ott lesz Olaj, Tripsi, Brah, Halr, GG, Pubberoner. Mindezek mellé Direct zenél majd. A Platán pincéjében található Latarka Galériában kiállít Stark Attila és Bakó Tamás. Lesz falfestményavató buli 16:00-tól a Wesselényi utca 30.-ban, ez a munka a Neopainté, a témája pedig a lengyel–magyar barátság. Ezenkívül lesz lengyel–ukrán jazzfolk, tánc és persze lengyel kaja is.

Nemzeti, a doku (Bálint Ház) – 18:00

Alföldi színházának vége. Vendég lesz a rendező Salamon András. Az utolsó hónapokról beszél a volt igazgató mellett Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Stohl András, László Zsolt, Kulka János, Bánfalvi Eszter, Radnai Csilla, Hevér Gábor, Szarvas József, Nagy Mari és Mohácsi János.

SlammEUrs (Európa Pont) – 18:30

EP-választások lesznek vasárnap. Ezúton is mondanánk: menjenek el szavazni! Ilyesmiről szlemmelnek az arcok pénteken a Millenárison, meg arról, hogy például Merkel vagy Erkel. Az elmúlt 25 évvel és Európával kapcsolatban osztja meg a gondolatait az all star csapat: Horváth Kristóf Színész Bob, Molnár Péter, Németh Péter Zeek, Simon Márton, Süveg Márk Saiid, Szabó Márton, Szkárosi Endre, Tengler Gergely TG, Tolnai Eszti és Závada Péter Újonc.Bringával a vörös szőnyegen (Gozsdu Udvar C) – 19:00

Az InStyle és a Cyclechic.hu szervezi az eseményt, ahol divat és bicó egybekel. Nem kell annyira sztájlosnak lenni, csak szeretni a biciklit. Aki mégis érzi magában a modellt, az felöltözhetett, fotózkodhatott, és elküldhette a képét május 14-ig. A mostani a bemutatós, felvonulós rész lesz. A zsűriben ül majd például Németh Juci és Till Attila, műsort vezet Oltai Kata és Szűcs Péter.

Még mennyi fasizmus? (FKSE) – 19:00

Művészet veszélyes csillagzat alatt – A művészet felelőssége című kiállítás kapcsán Wendelien van Oldenborgh és Jonas Staal Rotterdamban élő képzőművészekkel lehet találkozni és beszélgetni. A téma igen összetett, főleg a szélsőjobboldali nézetek és a fasizmus szerepe a kultúrában és a közéletben. A kiállításról itt (május 9.) írtunk részletesebben.

Zöld Szofi Premier (Hátsó Kapu) – 20:00

Egy rég várt darab májusban ismét. Paizs Miklós Sickratman több szerepével, Horváth Andrással és Preiszner Miklóssal új darab a HK-ban. A sztori annyira jó (és Weedses), hogy bemásoljuk: „Hogy a tüdőbeteg nagypapa kezelésére összegyűjtsék a pénzt, a Szalai család elhatározza, hogy Nemzeti Dohányboltot nyit. Mindenüket pénzzé teszik, hogy kinyithassanak, ám az üzlet nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Uruguayi nagynénjük tanácsára úgy döntenek, hogy marihuánát fognak árulni a dohányboltban.”Magyar Naturisták Egyesülete gyereknapja (Oázis Naturista Kemping) – 10:00

Vámosi Gergő kolléga találta ezt a lehetőséget, és azt mondja, hogy: „Na jó, bocs a trollkodásért. De ez olyan vicces. És bizarr. Vagy nem tudom.” Annyi biztosan jó, hogy ez a gyereknap eggyel korábban van. Apuka, anyuka, nagyszülők!

Római tavaszünnep (Aquincumi Múzeum, Szentendre) 

A némileg titokzatos eseményről azt tudni, hogy részt vesz rajta a Norde Gard, vagyis az északi gárda, és olyan kérdéseket tesznek fel az eventen, mint hogy ha a Legio Leonum Valentiniani és a Legio Brigetio katonái esnek egymásnak, ki jön ki jobban az ügyből? Nem teszünk úgy, mintha értenénk, de biztos jó lesz.

Európa Piknik (Füvészkert) – 12:00

Szabó Dani kolléga javaslata így hangzik: „Mary Popkids-koncert is lesz. Ez már elég volna egy jó programhoz, de az, hogy előtte meg lehet ismerni olyan dolgokat, mint az Erasmus, még hasznossá is teszi a piknikezést.”Aires Altos & Duke Bluebeard (Frisco) – 20:00

A Frsico az alábbi esernyőket osztotta meg hozzá, ehhez pedig nehezen fűzünk dolgokat. A zene folkos-popos-gitáros lesz. Aki nem ezt csinálja, az menjen kórusokat hallgatni a palotanegyedbe 18:00-tól. ☁☁☁☁☁☁☁☁☁☁☁☁☁☁☁☁ :,;' ,.. ', :,;' ,..', :,;' , :,;' ,.. ', .',;' ,..', :,;' ,, . ☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂☂

Rage Against the Maschine és Red Hot Chili Peppers tribute (Dürer Kert) – 20:30

Ismét egymásnak feszítenek két magyar zenekart, akik nem is magukat játsszák. Sőt. Előtte ráadásul BL-döntőt vetítenek. Mi kell más?

MCs vs. LIVE! – the grand opening concert (Raqpart) – 22:00

Hogy miért is? Szabó Dániel mondja nekünk, hogy: „Mert egyszerre lesz ott Fluor Tomi és Roland Wolfie Farkas a Punnany Massifból, és zenéli le Bata Pisti (Juli Fabian & Zoohacker, Sena), Cséry Zoli (Subscribe), DJ Q-Cee, Delov Jávor (Turbo) alkalmi zenekarát.”MÁJUS 25. (VASÁRNAP)

Alapvetően mindenhol választás és (!) gyereknap. Annyi sok dolog, hogy ide el sem fér. Vigye a gyereket bárhová, program lesz. A Városliget meg, feltesszük, tele. Amúgy.

Fidelio Színházi Est: Átriumklorid (Átrium Film-Színház) – 15:00

Parti Nagy Lajos szövegét két színész – Bíró Kriszta és Hevér Gábor – tíz szerepben adja elő. Ezen a délutánon függöny mögé nézés és beszélgetés is lesz.

Quimby (Budapest Park) – 18:00

Ingyenes! A Parkban! Csatlós Hanna, aki télen látogatta őket, azt mondja: „Ha valaki még nem unja a Quimbyt, vagy ha valaki csak picit unja, annak remek alkalom, mert nem kell a mostanában elég drágán koncertező együttesért egy forintot sem fizetnie. Amúgy meg jó idő lesz, szabadtéri koncerten a helye az embernek.” Zenéjükről és szövegeikről először és másodszor Simonyi Balázs írt.

MÁJUS 26. (HÉTFŐ)

Nem lesz semmi olyan. Monday Session, persze, de amúgy maradjanak otthon, nézzenek tévét.MÁJUS 27. (KEDD)

Magnum Photos (Capa Központ, Mai Manó Ház) – 18:00

Nagy tudású képszerkesztőnk, Ostyáni János ajánlata: „Világhírű magnumos fotográfiák Budapesten”. Az ügynökségről előadás és fotóriporteres tárlatvezetés is lesz, a téma tehát a sajtófotó.

Nem túl távoli jelen (FKSE) – 19:00, június 6-ig

Valósággá vált feltételezések és utópisztikus interpretációk a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak diplomakiállításán. Keller Ákos emlékeztet, hogy „a kiállítók között van kiváló kollégánk, Fillér Máté”. Brückner János, Kósa János, Menesi Attila, Nemes Csaba, Sugár János, Szabó Eszter, Szimán György és Takáts Márton munkáit lehet még megnézni, érdemes.

Los Vigilantes és Paint Fumes (Trafik Klub) – 21:00

Szedlák kolléga javaslatának tömör összefoglalója: „Kurva nagy buli lesz. De amúgy is jól szól ez a Los Vigilantes.” Így.