Ami a csövön kifér - programok a hétre

Fotó: Fotó: Thinkstock / Béla Fotós

Jövő hét csütörtökig nézhetünk trash retekfilmeket, megérthetjük azokat az Elte konferenciáján, hipszterkedhetünk hanglemezbörzén. Lesz itt nekünk punklegenda, utolsó Final Cut és első Hobbit vetítés, sőt, az Emberi Jogok Világnapja alkalmából is lehet bulizni, kétszer. Annyi minden van, hogy még! Persze ahhoz képest, hogy holnap jön a Mikulás, minden smafu.


Aki még fut, odaérhet: december 5., 18:00, 19:00

& DESIGN GY.I.K., Katyi Ádám (Müszi) Az & Grafikai Stúdió egész decemberes programsorozatának alcíme Használati utasítás grafikusokhoz - és valóban. A cél a szolgáltatások megrendelői és az alkotók közötti félreértések jövőbeli minimumra csökkentése, lesz is előadás, filmvetítés, workshop, kiállítás. Ma este Katyi Ádám tipográfus ad elő. Utána maradhatunk trashfilmeket nézni. Egész decemberi program, infó: designgyik.hu Ami nincs fészen, az nem is létezik. Best of Retek 2013: Sci-fi (Müszi) A Müszi filmklubjában explotation, B kategóriás és trashfilmek kerülnek elő, ráadásul ingyen. Ma este sci-fi lesz, szóval tényleg itt a Karácsony. 19:00 órától a Luigi Cozzi 1978-as, másfélórás remekét, a Starcrash-t vetítik. Nem a Starwars, de nem is az Űrgolyhók. Aki még bírja, azt 21:00-től a Space Zombie Bingo!!! várja. A boldog kilencvenes évek elején megjelent film George Ormrod munkája, 2,7 ponton áll az IMDb-n és három felkiáltójel van a címében. Nincs fészen, de létezik.


December 6., 9:30

Király Jenő konferencia (ELTE BTK, Múzeumkörút 6-8., főépület, 34-es terem) Az ELTE Filmszak oktatója, esztéta a tömeg- és műfajfilmek szinte követhetetlenül mély tudója idén decemberben lett 70 éves. A tiszteletére rendezett konferencián lesz western-elmélet, Haneke és Fassbinder, magyar film noir, japán animáció és ami a legfontosabb: Godzilla-filmek. Invitálnánk mindenkit  A posztmodern valóságfogalom artikulációs lehetőségei a kortárs vizuális tömegkultúrában című előadásra is. Részletes menetrend: film.elte.hu Ami nincs fészen, az nem is létezik. Még pénteken Lóci is fog játszani az Iskolában 21:00-től. Csorba Lóránt egy, két vagy többszemélyes gitárformációja Mikulás alkalmából még a szokásosnál is viccesebb lesz, pedig az nehéz. Később, 22:00 körül a Toldiba is be lehet nézni, ha house-ra vágynánk: Tom Selecthez a párizsi Lazare Hoche érkezik. Ha nem filmes, de nem is zenei téren folytatnánk a kulturált jóestét, a Jurányiban Nádasdy Ádámot Veiszer Alinda kérdezi majd a Tünet Együttes Lábán-díjas Voks előadása után.


December 7., 13:00-tól

Kívül-belül: József Attila Kör -  Solitude Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (Roham) Az Észt Intézettel és a Akademie Schloss Solitude-el együttműködésben lesz persze könyvbemutató, beszélgetés, de Bupaposok, Hosszúlépésesek és a Kortárs Építészeti Központból érkezők mellett be lehet járni Budapestet is. Mindezt azért, mert a program idei vendége a Budapest-regényén dolgozó Katharina Bendixen, Németországból. A feszt irodalmi, vizuális és zenei programjai mind a (nagy)városi kultúra köré épülnek. Minden program, infó: jozsefattilakor.hu Ami nincs fészen, az nem is létezik. Még szombaton Kezdődnek az Emberi Jogi Világnap (december 10) alkalmából tartott zenés-táncos mulatságok. Először a TASZ jóvoltából a Dürerben lesznek koncertek (Puszi Együttes, Szilvási Gipsy Folk Band és az elmaradhatatlan DJ Vajdai), kedden pedig az Amnesty International tart bulit többek között a Slam Poetrysekkel a Corvintetőn (Anima DJ set, f0cu5 - Tilos, Kozmosz).


December 8., 20:00

Lydia Lunch`s Retrovirus (A38)
Az amerikai underground egyik meghatározó arca több mint harminc éve van már a pályán és most is elképesztő energiákkal dolgozik. Lunch '76-ban indult a „No Wawe No New York” vonalon. Az új, Retrovirus formáció fiatal berliniekkel egészül ki, előttük pedig a Wattican Punk Ballet játszik.
Jegy, infó: a38.hu Ami nincs fészen, az nem is létezik. Még vasárnap Lydia koncertje előtt újra a Müszi lehet az irány: most először lesz hanglemez-börze. Vétel-eladás-csere mellett a Zeneipari Hivatal szervez kerekasztalt Jávorszky Béla Szilárd, Vályi Shuriken Gábor és Dr. Máriás részvételével.


December 9., 15:00-től

„Átláccó” Fesztivál (Ötkert) Korrupcióellenes Világnap is lesz, újabb koncert lehetőség. Hétfőn este 9-től Sena énekel, előtte pedig konferenciát tartanak. Megéri ma becsületesnek lenni a fiatalok szerint? Mikor és hogyan válnak becsületes gyerekekből csaló felnőttek? Hogyan lehet a fiatalokat becsületességre oktatni? Ezt a beszélgetést Bombera Krisztina moderálja, de lesz még sok egyéb más is. Ami nincs fészen, az nem is létezik. Még hétfőn Egészen december 31-ig bármikor, de hétfőn ha nem mennénk az Ötkertbe, menjünk a frissen nyílt Capa Központba. Tömeg most nem, de képek lesznek.


December 10., 19:00

Final Cut - Final Show (Uránia) Pálfi remekbe szabott Final Cut - Hölgyeim és Uraim című montázs-filmjét 2012 óta szerzői jogi bonyodalmak miatt nem tudták bemutatni. Most viszont, Varga Balázsnak köszönhetően könyv is született róla, így mellékletként megjelent a film is. A Final Cut - A tankönyv bemutatója és a vetítés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben történik, szóval megéri időben az Urániába érni. Ami nincs fészen, az nem is létezik.


December 11., 00:00

A hobbit – Smaug pusztasága premier a Tolkien társasággal (Uránia) Ezzel talán mindent el is mondtunk. A Gyűrűk Ura trilógia egyik előzménytörténete az igen rövid gyerekmese, a korábban A babó címen futó A hobbit, amiből a Peter Jackson-féle Tolkien ipar három filmes sorozatot gyúrt. De nem baj. A filmet először a Magyar Tolkien Társaság értő közreműködése mellett lehet megnézni. Lesz kiállítás filmes relikviákból (amit akár még magunknak is nyomtathatunk), kisfilmek és videók a Tolkien munkásságát tudományos igénnyel kutatóktól, nem marad el a beöltözős mókázás, de még  a Középfölde Vásár sem. Igen, itt valószínűleg lehet kapni Gollamos bögrét is. Hogy az öröm teljes legyen, 20:30-tól az első részt, A hobbit - Váratlan utazást is vetítik. Jegy, infó: urania-nf.hu Ami nincs fészen, az nem is létezik.