Ami a csövön kifér - költészetnapi speciál

-

HÁTTÉR

József Attila születésnapján annyi minden jót lehet csinálni. 1964 óta április 11-én ünnepeljük a költőket, idén is sok igazán jó programmal. Olvasson ma verset! Vagyis ne csak ma.


Verselés (Írók boltja) - 10:00

József Attila összes versét elmondják, mint a régi időkben. Éjfélig szaval (így) Galkó Balázs, zenél Szakcsi-Lakatos Béla, Gerendás Péter, Szervác Attila.

Ünneplés (Petőfi Irodalmi Múzeum) - 10:00-17:00

Verseket mondanak a tudás 6alom (itt nézheti meg, kik ők) fiataljai, de zene is lesz.  Meg előadás, eredeti kézirat nézegetés, videóinstalláció, mini tárlat, okosodás, könyvbemutató - minden leginkább József Attila témában.

Versmaraton (Thália) - 11:00

Hetven kortárs költő, Az év versei 2014 szerzői olvasnak fel a Mikroszínpadon, például Juhász Ferenc, Ágh István, Czigány György és Tóth Krisztina. Diákok is bekapcsolódhatnak. Továbbá: ma délután József Attila szülőháza elől elindul egy kocsi, hogy a benne ülők a pesti dugókban idegeskedő sofőröket a vers erejével nyugtassák meg. Egészen komolyan, az MTI-ben olvastuk.


Vers mindegy kinek (Libri kiadó) - 15:30

Simon Márton (interjúnk ittajánlata így hangzik: „Tartunk egy kisebb performanszot a Nyugati téren, a Skála épülete előtt: verseket fogunk olvasni, egészen pontosan Dékány Dávid, Sopotnik Zoltán, Pion István, Závada Péter, meg én - hangszórókba, mint az őrült, utcai prédikátorok. Ez is baromi jónak ígérkezik  Aki erre jár, hallgasson bele.”

Dalok a magasban (Tip Top Bár) - 17:30

Most Dunajcsik Mátyást idézzük Simon Márton könyvének (Dalok a magasföldszintről) újrakiadása kapcsán: „Mindig is arról álmodtam, hogy Simon Mártont egyszer egy tetőkertben borozgatva hozzam zavarba az első kötetére vonatkozó kérdéseimmel, lágy trombitaszó mellett. Nyilvánosan.” Na meg 9. és 12. között tartja a grand opening hétvégéjét a tetőterasz rooftop helyszín, a Tip Top Bár a Kálvinon!

Weör-est (Petőfi Irodalmi Múzeum) - 20:00

A PIM-ben Weöres irányban folytatódik a költők ünneplése. Vers-koncert és tisztelgés az életmű előtt. Horváth Kristóf Színész Bob és Tengler Napherceg Gergely ad elő, Eged Márton (basszusgitár) és Szarvas Dávid (perka, beatbox, loopstation) zenél.

Sena, Ónodi Eszter, W. H. Shakespeare-szonettek és -dalok (Müpa) - 20:00

A W. H. formáció is költészetnapi különprogramot nyom. Ők Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére alakultak, a lényeg Shakespeare szonettjeinek és dalainak megzenésítése. Mindez most Ónodi Eszterrel kiegészülve - és Sena Dagadu is énekel, persze.