Ami a csövön kifér - BP Essentials Speciál

Fotó: AFP / KISBENEDEK ATTILA / AFP / KISBENEDEK ATTILA

HÁTTÉR

Streetart, liveact, koncert, gasztró, fürdő, buli - a Budapest Essentials annyira megnyitja a fesztiválszezont, hogy nagyon. A mi kedvenc programjaink ezek, de legalább tíz hasonlóan szubjektív, teljesen másfelé menő válogatást lehetne összerakni a négy nap eseményeiből. Menjen be a városba!


Azt mindenki tudja, hogy lesz Gorillaz Sound System DJ Set a Vámház körúti Vásárcsarnokban szombat este 19:00-től. De ez távol van az elegendő információtól. Temérdek mennyiségű zenei, urbánus, kajás, művészes és egyéb programmal jön az új és jobb és más Essentials. Lesz LavaLava új helyen csütörtökön 17:00-kor (a Gozsdu Sky Terrace-on, ami olyan menő, hogy leírni is alig merjük); pénteken 19:00-kor a Paso koncertezik a Budapest Parkban; szombatra ott van még Akkezdet Phiai a Budapest Parkban; vasárnap pedig 22:00-től kezdődik a záróbuli az Instantban. Aztán.


Bin Jip

május 29., csütörtök, 20.00 // Gozsdu Sky Terrace

Exkluzív helyszínen, a menő Balcony TV kamerái előtt koncertezik a hazai jazz-tündér, Harcsa Veronika anyaműfaját elektrós kontextusba helyező zenekara, melyben társai Gyémánt Bálint gitáros, és az elektronikáért felelős producer-DJ, Andrew J. A zenekar, mely nevét az azonos című koreai film után kapta - a kötődési pont, túl azon, hogy ez a tagok egyik kedvelt filmje, az, hogy a különös hangulatú alkotás lakásokban, szobákban játszódik, a zenekar eddigi léte pedig szintén szorosan kötődik egy szobához, Andrew nappalijához, ahol a dalok készültek, és a zenészekből zenekar lett - 2010-ben lépett a színre; ekkor kezdtek koncertezni és ebben az évben jelent meg első nagylemezük, mely Japánban is megjelent, s, mely 2011-ben Fonogram-díjat is nyert. Veronikáék jelenleg második nagylemezükön dolgoznak.


Bermuda

május 30., péntek, 20.00 // Gozsdu C Udvar

A 2012 elején megalakult háromtagú együttes (Mórocz Tomi - gitár/ének, Urbán Dániel - gitár/basszusgitár/ének, Török Máté - dob) több szempontból sem tipikus hazai zenekar. "Hárman vagyunk. POPzenét csinálunk. Magyarul. Egyszerűen." - állítják magukról, s persze nem az a különleges bennük, hogy hárman vannak, vagy magyarul énekelnek, ám az, hogy kilépnek a hazai könnyűzene alternatív-pop narratívájából, vagy, hogy angolszász/indie popot játszanak, de mindezt hazai hangulatokkal keresztezik, az mindjárt nem a megszokott menet. Mint ahogy az sem illeszthető a szokásos magyar metódusba, hogy album helyett eddig csak egy-egy dalokkal álltak elő (gyorsan tegyük hozzá: a Monte Carlóból és a Londonból igazi sláger lett, s az Délután az új éjszaka című dal is a legjobb úton tart felfelé), és inkább csak alkalom- és eseményszerűen állnak színpadra a megszokott klubturnézós-fesztiválkörforgós rutin helyett. Az egyik ilyen alkalom itt és most a Budapest Essentials-ön lesz.dBridge és Jubei

május 30. péntek 22:00 // Corvintető A Budapest Essentials számos elektronikus zenei mulatsággal is várja a látogatókat, amiket óriási vétek lenne kihagyni. A Bladerunnaz csapata pénteken a Corvintetőn melegít az Outlook fesztiválra. A nagyteremben két brit drum and bass nagyágyú, dBridge és Jubei szolgáltatja majd a talpalávalót, a hangulatot pedig a szintén angol SP:MC fokozza majd.


Kraak & Smaak

május 30. péntek // HelloBaby Úgyszintén pénteken lép színre a Kraak & Smaak is, méghozzá a HelloBaby Bárban. A holland trió laza, táncolós, funk muzsikával szórakoztatja a nagyérdeműt.

George Ezra

május 31., szombat, 22.00 // Hellobaby Bar&Club

Kezdjük a lényegtől: ez a poétikusan ifjú, 20 esztendős angol fiatalember, aki jelenleg Bristolban él, dalt írt Budapestről - ráadásul egy elképzelt Budapestről, hiszen eddig még nem járt a magyar fővárosban. Na, de majd most. A folkos popban utazó dalszerző-énekes, aki az őt ért fontos zenei hatások között Bob Dylant és Dylan folk-énekes mesterét, Woody Guthrie-t említi, 2013-ban mutatkozott be a zenei porondon, fellépett a Glastonbury fesztivál Summer Stage nevű színpadán, és ebben az évben jelent meg bemutatkozó EP-je is. Mi több: a BBC új tehetségeket tételező Sound Of listájának tárgyévi rangsorában (BBC Sound Of 2014) az ötödik helyen végzett. Nos, ez a George Ezra - aki idén Cassy O' címmel adott ki új maxit - idén eljön Budapesten, és a Budapest Essentials-ön elénekli nekünk emblematikus dalát. Jó lesz.


Tiger & Woods

május 31.  szombat // Urimuri Aki egy kis időutazásra adná a fejét, annak szombat éjszaka irány az Urimuri, ahol a Tiger & Woods duó idézi majd meg a 80-as éveket néhány finom post-disco trekkel. A duó az utolsó simításokat végzi új albumán, így a partit bevállalók teljesen új shown vehetnek részt.


Paint The City

Egyelőre jó az idő, bízzunk benne, hogy szombaton is így lesz. Esőben nagyon vacak streetartot és királyuk kifestett tűzfalakat nézni. Pedig mindkettőből akad rendesen a belvárosban. Szombaton pedig Szabó-Lencz Péter, a Budapest Avantgarde blog szerzője mutogatja végig mit érdemes nézni a falakon.

Random Trip / Stamina MC

június 1., vasárnap, 19.00 // Instant

Ki ne tudná, hogy az egyik legnagyobb buli a városban (egész pontosan, már nem csak a fővárosban, hanem vidéki klubokban és fesztiválokon is) a Delov Jávor dobos és DJ Q-Cee által 2009-ben alapított Random Trip. A hazai zenei élet ismert fazonjai - Kiss Tibitől Senáig, Busa Pistától Ligeti Gyuriig, akik amúgy persze, ha a stílus felől nézzük, más és más színtereken pörögnek - zenélnek együtt egy-egy ilyen alkalommal, jazzisták, funkerek, alterosok és rockerek, frontemberek és háttéremberek, csajok és faszik, DJ-k és MC-k dobálják egymásnak a magas labdákat - s, hogy mikor mi lesz, azt sosem tudhatjuk előre, de éppen ez adja a tripek randomságát, mármint, hogy bárhonnan eljuthatunk bárhová. Ezen az estén is a kiszámíthatatlanság játszik, de azt azért jegyezzük meg, hogy (miként azt a Random Trip-bulikon megszokhattuk) külföldi sztárvendég is akad majd: a drum & bass-dumagép, Stamina MC, a műfaj egyik alapfigurája, aki még a kilencvenes évek közepén kezdte pályafutását, és akinek valóban csak a dob meg a basszus zakatol a füleiben.


Ami nem koncert lesz

Az egyik legcsodásabb kisfilmes fesztivál, az EUShorts válogatott össze filmeket, ráadásul szintén tetőtéri helyszínre, a Tip Top Bárba a Kecskeméti utcában (vasárnap, 20:00). Lesz még városi túra (romkocsma, tűzfal, bringás), kiállítás (design, Karinthy, cipő), lehet pénzt költeni (Ecseri és Szimpla piac, Gouba és Wamp vásár), színház (pl. Szputnyik, Táp, Stereo Akt), szakmázós beszélgetés (Cultivo) és start-up simogató (open office például a Ustreamben). Is.

És még

Olcsóbban lehet enni csomó helyen (ezt viszont nem kezdjük el sorolni, kattintson), bemenni az Állatkertbe és fürdőkbe, aki pedig Hop-On-Hop-Off buszozna, azt is most tegye meg.