Amerikai vezérkari főnökök: nem Irak szőnyegbombázása a megoldás

-

Hiba lenne siettetni a dzsihadisták elleni koalíció légicsapásait - jelentette ki Martin Dempsey amerikai vezérkari főnök.


Dempsey szerint „stratégiai türelemre” van szükség abban a harcban, amelyet az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció az Iszlám Állam szervezete ellen vív Irakban és Szíriában.

Irak szőnyegbombázása helyett időt kell adni a kellő felderítési adatok begyűjtésére, „felelősek vagyunk azért, hogy légierőnket nagyon pontosak alkalmazzuk” - magyarázta a tábornok katonák előtt. Arról is beszélt, a légicsapások számának növelésével több lenne a civil áldozat is, ami viszont lökést adnak a dzsihadisták propagandájának.


Közben bombáztak egy olajfinomítót

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők légicsapást mértek vasárnap az Iszlám Állam szervezete által működtetett egyik észak-szíriai olajfinomítóra, a támadásban 30 ember meghalt - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A londoni székhelyű szervezet szerint a terroristacsoport fegyveresein kívül az olajfinomító több munkatársa is az áldozatok között van.

A terroristák tavaly elfoglalták Szíria és Irak jelentős területeit, Észak- és Kelet-Szíriában több olajtermelő térség is a kezükre került, így tevékenységüket nagyrészt az olajbevételekből finanszírozhatták. Az Egyesült Államok tavaly novemberben napi 800 ezer és 1,6 millió dollár (mintegy 220 és 440 millió forint) közé becsülte az Iszlám Állam napi olajbevételeit.

Az amerikai védelmi tárca szerint az olaj világpiaci árának esése és az olajlétesítményekre mért csapások miatt már nem az olaj a dzsihadisták legfőbb bevételi forrása.