Amerikai utasszállító érkezett Kubába

Fotó: ANADOLU AGENCY / ENRIQUE CASTRO SANCHEZ

-

Elindul a menetrend szerinti közlekedés az USA és a kommunista szigetország között.


Fél évszázada először érkezett Kubába menetrend szerinti amerikai utasszállító repülőgép. A szigetország középső részén fekvő Santa Clarában szállt le. A floridai Fort Lauderdale-ből indult gép fedélzetén van Anthony Foxx, az Egyesült Államok közlekedési minisztere is. 1961 óta ez az első menetrend szerinti utasszállító amerikai gép, amely Kubában landol. A járatot a JetBlue társaság működteti, de hét másik amerikai légitársaság már szintén megkapta a jogot, hogy gépeket indíthasson Kubába, s az American Airlines szeptemberben már meg is indítja menetrend szerinti járatait.

Az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok helyreállítását 2014 decemberében jelentették be, Washington és Havanna pedig tavaly júliusban hivatalosan bejelentette, hogy megnyitják a nagykövetségeket a két fővárosban. Barack Obama elnök ezt "történelmi előrelépésnek" nevezte, és azt mondta: Washington évtizedeken keresztül folytatott, Kuba elszigetelését célzó politikája kudarcot vallott. Bizonyos tekintetben éppen az ellenkező hatást érte el: konzerválta a kommunista vezetésű szigetország politikai rendszerét és hozzájárult a kubai nép elszegényedéséhez.

Azonban ezek még csak az első lépések a viszony rendezésében. Egyéni turisták kubai beutazását ugyanis változatlanul tiltják az amerikai törvények (társasútra már lehet menni), és az amerikai kongresszus sem oldotta még fel a Kuba elleni összes gazdasági szankciót. Viszont már megjelentek az első amerikai vállalkozók Kubában, s a fővárosban, Havannában megnyílt a Sheraton, az első amerikai tulajdonú szálloda.