Amerikai újságírót raboltak el Ukrajnában

Fotó: /

-

A Vice News újságíróját, Simon Ostrovskyt egy kelet-ukrajnai milícia rabolta el.


Ostrovsky Ukrajna orosz megszállásáról készített videó-sorozatot. Március eleje óta van Ukrajnában, épp Szlovjanszkban forgatott, amikor elkapták – írja a Mashable a gazetta.ru nyomán. Vyacheslav Ponomarev, városban hatalmat átvett milícia vezetője egy sajtótájékoztatón közölte az orosz honlap újságírójával, hogy fogva tartják az amerikai Ostrovskyt. A magát polgármesterré kinevező Ponomaryov azt monda a sajtótájékoztatón, hogy Ostrovsky jól van: „senki nem bántotta, senki nem tartja őt fogva, velünk van a főhadiszállásunkon, az aktuális anyagán dolgozik”. Az Orosz Rulett: Ukrajna lerohanása címmel futó, a Youtube-on követhető sorozata adta talán a legrealistább képet az ukrán válságról. Obstrovsky mindig oda ment, ahol a legforróbb a helyzet, és feltette a kézenfekvő kérdéseket az ott lévőknek, legyenek azok civilek vagy állig felfegyverzett katonák. Korábban az egyik krími ellenőrző ponton már megverték és kirabolták az újságírót.


A Vice News megerősítette a fogvatartás tényét a Twitteren: Tisztában vagyunk Simon Ostrovsky helyzetével és azon dolgozunk, hogy biztonságban tudjuk barátunkat és kollégánkat.


Ostrovsky utolsó két tweetjében tegnap azt írta, hogy a „polgármester” azzal fenyegetett meg egy újságírót, hogy elküldi egy sajtótájékoztatóról. Az újságírónak az volt a bűne, hogy „provokatív” kérdéseket tett fel a város valódi polgármesteréről, akit a város elfoglalása óta fogva tartnak. Ezek után Ponomaryov nem engedte el az újságírókat.