Amerikai turné: nehéz lesz beskatulyázni Ferenc pápát

Fotó: AFP / MOLLY RILEY

-

A választási kampányba belefeledkező amerikaiak mégis megpróbálják. A katolikus egyházfő nem riad vissza a fajsúlyos témáktól, amerikai vendéglátói pedig nem tudhatják, hogy mennyire jönnek ki jól a pápai üzenetekből.


Ferenc pápa amerikai körútját jó előre történelminek kiáltották ki, ennek megfelelően már a Kubából Washingtonba tartó repülőn ehhez méltó kérdéseket kapott az újságíróktól. A pápa ritkán ad interjút, így érdemes alaposan megfontolni a témákat, az újságírók tehát egy nagyon fontos kérdésre várták a választ:


Most akkor Ferenc pápa liberális?

A kérdés létjogosultságát igazolja, hogy Ferencet sajtóbeszámolók szerint némileg összezavarta a felvetés, de végül kivágta magát a következő példabeszédszerű válasszal: „Néhányan azt hihetik, hogy a mondanivalóm olykor kicsit balosan hangzik, de hiba lenne, ha így értelmeznék.”


Balos lennék? Itt a válasz


A jobbos–balos vagy konzervatív–liberális spektrum azért óhatatlanul rányomja a bélyegét az amerikai látogatására, minthogy ezzel párhuzamosan épp egy választási kampány is zajlik az Egyesült Államokban, a politikusok pedig nem tudtak ellenállni a kísértésnek, hogy ne vonják be a pápát is a kampányszövegekbe. A demokraták már jó ideje a saját bajnokuknak tekintik a pápát, a republikánusok viszont a szerintük túltolt liberális program miatt határolódtak el tőle. Miközben például a pápa (és az egyház) abortuszellenes nézetei politikailag azért számukra is kifizetődőek.Egy kis populizmus sosem árt

Ahogy egy felkapott rocksztárhoz illik, a pápa összehozott néhány címlapsztorit nagy amerikai turnéja előtt. Például a könyörületesség szent évének az ürügyén kijelentette, hogy az abortuszon átesett nőknek is jár a bűnbocsánat, már amennyiben ezt a bűnüket megbánták, és bűnbocsánatért esedeznek. Felülvizsgált egy évezredes hagyományt is, és apostoli levélben adott hírt arról, hogy a válni kívánó katolikus pároknak megkönnyíti a házasság érvénytelenítését, és azt is, hogy egyházi keretek között házasodhassanak újra. Korábban pedig arról is beszélt, hogy vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a válás, sőt erkölcsileg szükséges is lehet a gyerekek vagy a feleségek épsége érdekében. És nem hagyta szó nélkül a menekültválságot sem: azt kérte, hogy minden európai plébánia fogadjon be egy menekült családot.

A fajsúlyos témáktól tehát nem riad vissza a katolikus egyházfő, amerikai vendéglátói pedig nem tudhatják, hogy mennyire jönnek ki jól a pápai üzenetekből. Az biztos, hogy Ferenc sokkal népszerűbb az Egyesült Államokban, mint XVI. Benedek volt, a Gallup felmérése szerint az amerikaiak 59 százalékának van jó véleménye róla. Ez viszont 17 százalékpontos visszaesés 2014 eleje óta, vagyis Ferenc új hullámos pápasága nem váltott ki osztatlan lelkesedést.

A római katolikus egyházban 1,2 milliárd hívő keres valamit, és feltehetően mindenki valami mást – a pápa így felemás esélyekkel száll be a népszerűségi versenybe. Ha a hívek egy részét lenyűgözi, ugyanazzal elüldözheti egy másik részüket. Ugyanakkor sokan vannak, akik szeretnének jó katolikusok lenni, de az egyház nem könnyíti meg a dolgukat. Mint például az a négygyerekes anya, aki túl van egy abortuszon, és épp szeretne túl lenni egy váláson is – mindezt úgy, hogy egyébként ragaszkodik a katolikus hitéhez. Az amerikai hívek közül is egyre többen szembesültek azzal, hogy az amúgy teljesen normális mederben zajló életük nem kompatibilis az egyház merev előírásaival. Ők nagyon sokat várnak attól, hogy Ferenc milyen iránymutatásokkal érkezett az Egyesült Államokba.Ami Ferenc amerikai programját illeti, ő lesz az első katolikus egyházfő, aki beszédet tart a kongresszusban, felszólal az ENSZ-ben, és ellátogat a Ground Zeróhoz. Washingtonban szentté avatott egy ellentmondásos megítélésű spanyol misszionáriust, találkozott Barack Obamával, Philadelphiában pedig úgy egymillió hívővel teszi ugyanezt. Előtte tett egy gyors kitérőt Kubába – miután kivette a részét a fél évszázadra visszatekintő amerikai–kubai elhidegülés óvatos, mégis történelmi jelentőségű enyhülésében, az a legkevesebb, hogy egyeztetett kicsit Castróékkal is, amivel nem feltétlenül lopta be magát a republikánusok szívébe, de nekik egyébként is vannak fenntartásaik a katolikus egyházfővel szemben, ezekre hamarosan kitérünk.

A pápa kifejezetten kérte, hogy az elnök mellett találkozzon bevándorlókkal és menekültekkel is, a pápai meghívottak között így szerepelnek autómosók, farmerek, napszámosok, Philadelphiában pedig a város legnagyobb börtönét is meglátogatja Ferenc.A meglepetések embere

Ferenc pápai karrierjét rengeteg meglepetés kísérte: már eleve meglepő volt, hogy elődje, XVI. Benedek lemondott, meglepő volt, hogy a konklávé egy dél-amerikai bíborost választott, mint ahogyan az is, hogy Jorge Mario Bergoglio egyszerűen csak Ferencnek szólíttatta magát pápaként, nem is szólva a visszafogott lakhatási és ruházati igényeiről: a mai napig nem hajlandó beköltözni az Apostoli Palotába, és XVI. Benedek már-már haute couture-t idéző ruhatárát egyszerű, fehér ruhákra, a piros Prada cipőket pedig egyszerű fekete lábbelikre cserélte. Az ágyát pedig még mindig maga veti reggelente. És kevesen felejtik el azt a képet is, amikor elítéltek lábát mosta egy börtönben, mint ahogy beszélni kellett arról is, hogy a pápa maga fáradt el az optikushoz egy új szemüvegért, ahelyett, hogy egy királyi gesztussal magához hívatta volna a szakembert. Ferenc egyszerűen tudja, hogyan tartsa napirenden magát.


pápalátogatás, Amerikai Egyesült Államok, Barack Obama, Ferenc pápa


De semmi nem készítette elő a híveket és az egyházat arra a sok meglepetésre, amivel 2013 márciusa óta előállt, még akkor sem, ha Ferenc pápáról sokszor sokan állították, hogy maga az Antikrisztus. Azt még a krisztusi tanítások buzgó megvalósításának lehetett betudni, hogy megnyitotta az ajtóit három hajléktalan (és a kutyájuk, Marley) előtt, de kicsit már olyan volt, mintha a tűzzel játszott volna, amikor szóba hozott olyan témákat, mint a fogamzásgátlás, az abortusz, a válás és a melegházasság. A „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek?” relativizmusa sokaknál megkongatta a vészharangot: lehet, hogy Ferenc pápával az egyház a saját vesztébe rohan?


Ez egy bonyolult kapcsolat

Ferencnek ez a mostani az első és a kora (most 78 éves) miatt feltehetően az utolsó amerikai turnéja, az amerikai rajongóinak híveinek így hatalmas élmény lesz, hogy élőben láthatják. Ők azok, akiket a Ferenc-effektus ismét közel vitt a hitükhöz, és imádják, hogy a pápa az ő nyelvükön és hozzájuk szól. Vannak azonban, akiknek ez a változás túl sok, túl öncélú, és könnyen lehet, hogy maga alá temeti az egész egyházat.

A konzervatív–liberális kettősségben gondolkodó amerikaiak minden oldalról találhatnak kifogásokat Ferenc eddigi pápai munkásságában és megnyilvánulásaiban. A konzervatívok például fészkelődni fognak, amikor a katolikus egyházfő a kapitalizmus fékezhetetlen tombolásáról értekezik majd, a liberálisok, akik nagy kísértést éreznek, hogy Barack Obama vagy egyenesen Bernie Sanders szent változatát lássák benne, egyetértően bólogatnak majd, amikor a pápa a Wall Streetet ütlegeli, a klímaváltozás miatt az emberiség felelősségét feszegeti és az illegális bevándorlók felkarolását szorgalmazza. Ugyanakkor hiányérzetük is lesz, mert bár Ferenc sokkal engedékenyebbnek tűnik (persze nem az) az elődeinél néhány erkölcsi kérdésben, tényszerűen viszont még mindig az a helyzet, hogy a katolikus egyház hallani sem akar sem a melegházasságról, sem a női papokról, sem a házas papokról, sem a válásról, sem a fogamzásgátlásról, sem az abortuszról.


pápalátogatás, Amerikai Egyesült Államok, Barack Obama, Ferenc pápa


Nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a történelmi pápai látogatás épp egy választási kampány idejére esik, és a pápa nem riad vissza a politikailag kényes kérdésektől. Ez főként a konzervatívoknak okoz némi fejfájást, mert bár hisznek istenben, a politikai sikereiket nem feltétlenül mozdítja elő, ha beállnak a pápa progresszív nézetei mögé a klímaváltozásról, a bevándorlásról, a fegyvertartásról vagy a kapitalizmusról. Az egyik római katolikus republikánus politikus, az arizonai Paul Gosar egy interjúban például azt mondta, bojkottálni fogja a pápa látogatását: „Nincs szükségem arra, hogy a pápa kioktasson a klímaváltozásról. Ha a pápa a klímaváltozás elleni harcnak akarja szentelni az életét, használja erre a saját idejét. De nevetséges katolikus dogmaként hirdetni néhány megkérdőjelezhető kutatási eredményt.”

A Vatikán idén nyáron adott ki egy dokumentumot, amelyben kiállt a a tudományos közmegegyezés mellett, miszerint az éghajlatváltozásért az emberiség is felelős, és a folyamat feltartóztatása érdekében sürgős intézkedésekre van szükség. És nyilván nagyot szól az Egyesült Államokban az is, amikor a pápa a globális kapitalizmust „finom diktatúrának” nevezi. Ferencet azonban nem nagyon izgatják a bírálatok, ő újra és újra szóba hozza, hogy a gazdagoknak meg kellene osztaniuk a vagyonukat a szegényekkel – sok gazdag amerikai katolikus erre úgy reagált, hogy felvetette: esetleg felhagy az egyház anyagi támogatásával, ha már az egyház feje ilyen kereszteshadjáratot indított a vagyona és a szabadpiac ellen. Sokan nem hagyták ki azt a ziccert sem, hogy ezek után marxistának nevezzék Ferencet.


pápalátogatás, Amerikai Egyesült Államok, Barack Obama, Ferenc pápa


Bárhogy alakuljon is pápa túlzsúfolt amerikai látogatása, félrevezető lenne úgy tekinteni rá, mint a politikai játszmákban aktívan részt vevő szereplőre. Különösen, hogy spirituális és politikai világnézete egyaránt sokkal radikálisabb, mint a legtöbb amerikaié, beleértve a liberálisokat is.