Amerikai támaszpontot fenyeget Észak-Korea

Fotó: AFP / ED JONES

-

Donald Trump szerint Phenjan a tűzzel játszik.


Észak-Korea mérlegeli, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mér Guam szigetére, az USA csendes-óceáni támaszpontjára – jelentette a KCNA állami hírügynökség. A Koreai Néphadsereg egyik szóvivője szerint a csapást "bármelyik pillanatban" végrehajthatják, amint erről Kim Dzsong Un döntést. Egy másik katonai szóvivő azt mondta, Észak-Korea kész megelőző csapást végrehajtani, ha úgy látja, hogy az USA provokációra készülne.

Az állami hírügynökség szerint az észak-koreai Hvaszong-12-es típusú rakéták képesek megsemmisíteni a guami amerikai támaszpontokat.

A phenjani vezetés ezt néhány órával azután jelentette be, hogy az amerikai hírszerzés közölte: Észak-Korea kifejlesztette a rakétával célba juttatható, kis méretű nukleáris robbanófejet. A New Jersey-i golfklubjában szabadságát töltő Donald Trump szerint "Észak-Korea jobban teszi, ha többé nem fenyegeti az Egyesült Államokat. Olyan tűzzel játszik, amilyent a világ még nem látott".

Az ENSZ BT múlt szombaton fogadott el újabb büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben. Az egyhangúlag jóváhagyott 2371-es BT-határozat a világszervezet nyolcadik hasonló döntése 2006 óta. Ezúttal Észak-Korea legfőbb szövetségese, Kína is egyértelműen kiállt a döntés mellett, közölve, hogy "100 százalékig, teljesen és szigorúan" be fogja tartani az új szankciós előírásokat.

Hétfőn Manilában, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége külügyminiszteri tanácskozásán is az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram volt a központi téma. Az USA, Ausztrália és Japán sürgette, hogy a nemzetközi közösség helyezze nyomás alá Észak-Koreát, Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter viszont koholmánynak az ENSZ-szankciókat, és szerinte a világszervezet visszaélt a hatalmával.