Amerikai rendőrök több száz embert lőttek le az év eleje óta

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

A fegyvertelen áldozatok kétharmada volt fekete vagy latin-amerikai.


Amerikai rendőrök 385 embert lőttek le az év eleje óta, vagyis kétszer annyit, mint az év azonos időszakában átlagosan az elmúlt évtizedben. A számvetést a Washington Post készítette.

Az amerikai társadalomban vita folyik a rendőrség sokszor halálos kimenetelű erőszakos fellépéséről, különösen a kisebbséghez tartozókkal szemben. Az illetékes tisztségviselők ráadásul elismerik, hogy a lap listája nem teljes.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvántartása szerint az utóbbi évtizedben évente átlagosan 400 embert lőttek le az amerikai rendőrök, de ehhez hozzá kell tenni, hogy a 17 ezer helyi rendőrkapitányságnak nem kötelező jelentenie az ilyen eseteket a szövetségi hatóságoknak.

A Washington Post összesítése alapján az idén lelőttek fele volt fehér bőrű, másik fele valamely kisebbséghez tartozó. De ha figyelembe vesszük a feketéknek a lakosságon belüli arányát, akkor közülük háromszor annyian haltak meg rendőrgolyótól, mint a fehérek és más bőrszínűek közül együttvéve. A lelőttek több mint 80 százalékánál fegyver volt, leginkább lőfegyver. A fegyvertelen áldozatok kétharmada volt fekete vagy latin-amerikai. Kilencvenkét emberről utólag megállapították, hogy mentálhigiénés beteg volt.

A 385 idei esetből három volt olyan, amelyben eljárást indítottak a halált okozó rendőr ellen, mert feltehetőleg nem tartotta be a szabályzatot.