Amerikai rémálom: motoros rablóbandák Szerbiában is

Fotó: DPA / JENS WOLF

-

Kiutasították Szerbiából a Bandidos nevű, hírhedt banda öt tagját, további 15-nek pedig megtiltották, hogy az országba lépjenek.


„A Bandidos tagjai nem szívesen látott vendégek Szerbiában, ötüket kiutasítottuk, továbbiaknak pedig két évre megtiltottuk a belépést” – idézi a Blic című szerb napilap forrását a VajdaságMa. Főként német és svéd állampolgárokról van szó.


Már régóta biztonsági kockázatot jelentenek a csoport tagjai. Olyan információink vannak, hogy fegyveres leszámolásokat terveztek a szemben álló motoros csoportokkal, főként az MC Hells Angels (Pokol angyalai) bandával

– nyilatkozták a szerb belügyi források.

Az elmúlt hétvégén a közép-szerbiai Kragujevácon a Bandidos MC Serbia egyik legbefolyásosabb tagja nézeteltérésbe keveredett a Pokol Angyalai csoport két tagjával, akik az utcán késsel és baseballütővel támadtak rá, megpróbálták eltulajdonítani több tízezer eurós motorját és mellényét, amely a motorosok egyik legfontosabb – jelképes és valós – kelléke. A megtámadott ugyancsak késsel védekezett.


-


Nyilvánvaló volt, hogy ez az incidens csak felgyorsítja a Bandidos és a Hells Angels közötti leszámolást

– reagált a rendőrség

A Bandidos és a Pokol Angyalai tagjai Szerbiában jól ismertek a rendőrség előtt. Utóbbiak állítólag kapcsolatban állnak a Pink Panther csoporttal is, amelynek tagjai Európa legnagyobb ékszerüzleteit fosztották már ki, míg a Bandidos számbelileg kisebb, ám annál agresszívabb csoportnak számít.Több mint 2000 fős tagságával a legnagyobbak között van Amerikában. Ami már azért sem kis dolog, mert csak 1996-ban alapították, ehhez képest a 16 amerikai államban és 14 országban jelen lévő banda akkorára nőtt, hogy a szövetségi kormány a négy legfontosabb közé sorolja.

A texasi központtal működő Bandidos drogkereskedelemből él. Agresszív terjeszkedésük egyik bizonyítéka, hogy Ausztráliában, de Norvégiában, most pedig Szerbiában is kerültek már összeütközésbe a törvénnyel.