Amerikai olajszállítót szállt meg a Forradalmi Gárda a Perzsa-öbölben

-

A hajón nem voltak amerikaiak, az akcióban nem sérült meg senki.


Az iráni haditengerészet megszállt egy külföldi teherszállító hajót a Perzsa-öbölben kedden - közölte az amerikai védelmi minisztérium azután, hogy arab és iráni hírforrások egy amerikai hajó lefoglalásáról számoltak be.

Steve Warren ezredes, a Pentagon egyik szóvivője azt mondta, hogy az iráni erők lövéseket adtak le, majd megszállták a Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Maersk Tigris nevű hajót. Washington szerint a hajó fedélzetén nincs amerikai állampolgár, és senki sem sebesült meg. A 65 ezer tonnás Maersk Tigris vészjelzést adott le, és az amerikai haditengerészet erre reagálva egy rombolót, valamint egy repülőgépet küldött a körzetbe, hogy szorosabb figyelemmel kísérje az eseményeket.Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Hormuzi-szoroson keresztülhaladó teherszállító hajót legalább öt iráni hajó fogta közre, azt követelve, hogy forduljon vissza az iráni Larak sziget felé.

Az incidensről ellentmondásos értesülések láttak napvilágot. Az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió szerint az iráni erők egy amerikai hajót foglaltak le, amelynek a fedélzetén 34 amerikai tengerész tartózkodott. A Fars iráni hírügynökség szintén egy amerikai hajó megszállásáról számolt be. A Fars szerint azért foglalták le a hajót, mert engedély nélkül belépett Irán felségterületére. Amerikai kormányzati források szerint a teherszállítót az iráni hadsereg elit egysége, a Forradalmi Gárda haditengerészete fogta el. A Taasnim íráni hírügynökség ugyanakkor forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az ügynek nincs politikai és katonai dimenziója.

Iráni részről egyelőre nem kommentálták hivatalosan a történteket. Az iszlám köztársaság azonban az utóbbi években geopolitikai feszültségek kapcsán többször is azzal fenyegetett, hogy lezárja a 33 kilométer széles Hormuzi-szorost, amelyen áthalad a világ tengeri kőolajszállítmányainak egyharmada.