Amerikai kiadvány koppintása lehet a 31 milliós nyulas tankönyv

Fotó: MTI / Vajda János

-


Mint azt megírtuk, a luxemburgi tulajdonú Száz Magyar Falu Kft.-t nemrég Hadházy Ákos támadta azért, mert a korábbi közoktatási tapasztalattal nem rendelkező cég 31 millió forintért silány minőségűnek mondott mezőgazdasági – többek közt nyulak tenyésztésével kapcsolatos ismereteket átadó – tananyagokat állított elő.


Az Index.hu most kiderítette, hogy a könyvek nemcsak drágák és rosszak, hanem lopottak is: két, az 1990-es években, több amerikai egyetem által közösen kiadott, tizenéveseknek szóló tankönyv szinte szó szerinti fordításai. A Zöldségtermesztés című kiadvány a Vegetable Gardening, a Kerttervezés pedig a Landscape Gardening című tankönyvre hasonlít kísértetiesen.

A lap megkérdezte a cég vezetőjét, Farkas Józsefet, hogyan lehetséges ez. Farkas azzal védekezett, hogy a könyvek irodalomjegyzékében szerepelnek az amerikai kiadványok, a magyar változat nem szó szerinti fordítás, és a magyar jellegzetességekkel kiegészítették azokat. Az Index ezzel szemben azt találta, hogy struktúrájukban és szövegükben is majdnem azonosak a magyar kiadványok az amerikaiakkal.