Amerikai kérésre mehetnek magyar katonák az Iszlám Állam ellen

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Hetente legalább egyszer-kétszer egyeztet Szijjártó Péter külügyminiszter telefonon Colleen Bell amerikai nagykövettel, akivel szerinte kifejezetten jól tudnak együttműködni. A román-magyar kapcsolatok azonban továbbra is problémásak. A tárcavezető erről egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen beszélt.


Tizedére akarja csökkenteni Románia a területén működő magyar konzulátusok dolgozóinak létszámát, ez komoly vitát jelenthet a jövőben a két ország között – hangzott el a Külügyminisztérium hétfői háttérbeszélgetésén. Szijjártó Péter szerint ez az egyik oka annak, hogy a jövőben még egy külügyminiszteri találkozóra sem lát lehetőséget román kollégájával, mert „ennek jelenleg nincsenek meg a feltételei”.

A két ország között ezen túl is vannak vitás kérdések. Magyarország régóta kifogásolja, hogy Románia nem építi meg azt az úgynevezett interkonnektort, ami „értelmezhető mennyiségű” gáz szállítását tenné lehetővé a magyar piacra, a román fél szerint azért, mert a magyar partner nem hajlandó kijelenteni, hogy ezt nem adják tovább harmadik országnak, Budapest viszont ezt az érvet nem fogadja el.

Egy kisebbségvédelmi jegyzőkönyv is régóta aláírásra vár a két fél között, a magyar álláspont szerint ugyanis Románia kiegyensúlyozatlan feltételekkel lenne csak hajlandó erre.

Magyarország ennek ellenére jó kapcsolatokra törekszik Romániával, miként a térség többi országával is, Szijjártó Péter szerint Orbán Viktor különösen a szlovák kormányfővel, Robert Ficóval ápol jó személyes kapcsolatot, köztük „működik a kémia” – fogalmazott.

A magyar-amerikai kapcsolatokról szólva azt mondta, hetente legalább egyszer-kétszer beszél telefonon Colleen Bell amerikai nagykövettel, akivel háromszor már közös rendezvényen is voltak, Szijjártó szerint érezhető a törekvés amerikai részről is, hogy a korábbinál jobbá váljon a politikai kapcsolat, ennek ellenére Victoria Nuland látogatásán a már ismert amerikai kritikák napirendre kerülésére számít. Mint megjegyezte, a politikai viták ellenére a magyar-amerikai kereskedelem töretetlenül bővül, és saját tapasztalatai szerint ezek a viták soha nem befolyásolták az amerikai befektetőket.


Hetente többször is beszélnek


A külügyminiszter arról is beszélt, „amerikai katonai oldalról jött a megszólítás”, hogy Magyarország vegyen részt az Iszlám Állam elleni küzdelemben, a tervek szerint egy 100 fős kontingens menne Észak-Irakba, hogy az ottani kurd harcosokat kiképző külföldi személyzet biztonságára vigyázzon, míg 50 katona folyamatosan készenlétben állna idehaza. A külügyminiszter szerint az akció éves költsége mintegy 20 milliárd forint lenne (Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten 10 és 30 milliárd forint közötti összegről beszélt, Szijjártó szerint a költségek attól is függnek, hogy az Egyesült Államok be tud-e segíteni esetleg felszerelésekkel, szállítási kapacitással.

Németországról azt mondta, nagyon jó a kapcsolata ottani kollégájával, a közeljövőben pedig több nagy német befektetést is bejelentenek majd. Mint fogalmazott, a magyar gazdaság számára a legnagyobb kérdés, hogy az egyre erősödő befektetői érdeklődést el tudjuk-e látni kellő beszállítói kapacitással, és megfelelően képzett munkaerővel.

Mivel a Déli Áramlat nem épül meg, Magyarország azt szeretné, ha a helyére tervezett Török Áramlat Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül érné el Magyarországot, erről április 7.-én a négy érintett állam vezetői Budapesten írnak alá megállapodást.

A keleti nyitással kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, tavaly úgy csökkent 1 milliárd dollárral a külkereskedelmi forgalmunk a térségbe, hogy ebből 810 millió dollárt az orosz és az ukrán export tett ki, ezen felül 800-at jelentett a közel-keletre szállító komáromi Nokia-gyár bezárása, vagyis ezeken kívül 600 millió dolláros növekményt sikerült elérni, elsősorban Japán, Korea és Kína esetében.

A Déli Nyitás a 2016-os év legfontosabb célkitűzése lesz, a kormány a ciklus végére 12 ezer exportképes magyar KKV-t szeretne, jelenleg 3500 ilyen van.