Amerikai hősök, mégis elfogták őket

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

Érvényes vízummal rendelkező afgán családot tartanak fogva napok óta Los Angelesben; a város egyik bíróságánál emberi jogokkal foglalkozó ügyvédek nyújtottak be keresetet a fogva tartás miatt.


A kereset szerint a három kisgyermekkel érkező családnak speciális bevándorlási vízuma van, ugyanis az életüket kockáztatták azért, hogy amerikaiakat védjenek Afganisztánban. Az Egyesült Államok vám- és határőrizeti szervei (CBP) azonban ennek ellenére megtagadták tőlük a belépést és a jogi segítséget is.

A család még csütörtökön érkezett Los Angeles nemzetközi repülőterére, és tagjait – köztük a hétéves, hatéves és nyolc hónapos gyermeket – azonnal őrizetbe vették. Az édesanyát és a három gyermeket Los Angeles belvárosában őrzik, a családfőt pedig egy szigorúan őrzött börtönbe vitték. Az ügyvédek elmondása szerint a hatóságok az anyát és a három gyermeket Texasba kívánták szállítani, de az ügyvédek kérésére elálltak ettől.

A vám- és határőrizeti szervek nem kívánták kommentálni az esetet, Carl Rusnok, a CBP szóvivője azonban e-mailben közölte: az eljárás mindenben megfelel a hatályos törvényeknek.