Amerikai felderítőgép keresi az elrabolt nigériai lányokat

Fotó: AFP / AFP

-

Egy amerikai felderítő repülőgép is részt vesz az elrabolt nigériai diáklányok felkutatásában. Az Egyesült Államok ezen kívül műholdfelvételeket is megoszt az afrikai országgal.


Az amerikaiak katonai, rendőrségi és más szakértőket küldtek Nigériába. A BBC mintegy 30 fős amerikai stábról ír, akik közt FBI-os szakértők is szerepelnek. Washington ugyanakkor katonai akciót nem tervez az országban. Az amerikai katonai osztag létszáma nem haladja meg a tíz főt, és ugyancsak a nyomozásban fogja segíteni a nigériai hatóságokat. Barack Obama elnök azt ígérte, hogy az Egyesült Államok nemcsak a diáklányok kiszabadításában fog segíteni Nigériának, hanem a Boko Haram szélsőséges szervezet elleni küzdelemben is.  


Ez a Boko Haram és ezt csinálta

A Boko Haram nevű, Nigériában tevékenykedő terrorszervezet elsősorban az ország északi részén aktív, 2009 óta követnek el fegyveres támadásokat. Az utóbbi időben terrorakcióik egyre véresebbé váltak, egy-egy merényletben százával ölik az embereket. A Boko Haram 2002 és 2009 között mintegy 10 ezer embert gyilkolt meg. A szervezet történetéről, tevékenységéről itt tudhat meg többet. Egyik legutóbbi, az egész világ számára ismertté vált akciójuk az volt, amikor április 14-én egy bentlakásos iskolából raboltak el több mint 200 diáklányt. Az esetnek azóta a következő fejleményei voltak:
  • április 20.: néhány lánynak sikerült megszöknie a terroristák fogságából
  • május 6.: Abubakar Shekau, a Boko Haram vezetője bejelentette, hogy fejenként 12 dollárért rabszolgának adják el a lányokat
  • május 6.: újabb nyolc lányt rabolt el a terrorszervezet
  • május 7.: az Egyesült Államok közölte, hogy beszáll a lányok utáni keresésbe
  • május 7.: egy észak-nigériai településen 310 embert öltek meg a terroristák
  • május 11.: politikusok csatlakoztak az elrabolt diáklányok kiszabadításáért folyó kampányhoz
  • május 12.: Abubakar Shekau túszcserét ajánlott a lányok szabadon bocsátásáért cserébe; a nigériai kormány elutasította az ajánlatot