Amerikai fegyverektől féltik a világot az oroszok

Fotó: MTI/EPA/SANA / -------------------

-

Moszkva kivizsgálná, miért adna fegyvereket a szíriai lázadóknak a washingtoni kormányzat.


Az orosz légierőre és más országokra is veszélyes lesz, ha amerikai hordozható légvédelmi eszközök terroristák kezébe kerülnek Szíriában – mondta Dmitrij Peszkov. A Kreml szóvivője szerint a Szíriába irányuló fegyverszállításról szóló amerikai döntés legsúlyosabb következménye a kockázat, hogy az eszközök terroristákhoz kerülhetnek.

Peszkov szerint a határozat nemzetközi szerződéseket is sért. Ha a terroristák hordozható légvédelmi eszközöket szereznek, az a világ minden országa számára fenyegetést jelent. A Kreml kivizsgálná, miért enyhített az USA a szíriai fegyverszállításokra vonatkozó embargón.

Az orosz vezetés arra számít, hogy Washingtonnal meg tudnak állapodni az aleppói helyzet megoldásáról, a civilek evakuálásról és a humanitárius segélynek a városba juttatásáról, igaz, a tárgyalások nehezen haladnak.


A legjobb ügyvédek

A Fehér Ház korábban jelezte, hogy az igazságügyi minisztérium kivizsgálja, hogy a Rosznyefty 19,5 százalékos részvénycsomagjának 10,5 milliárd eurós privatizációja megsértette-e az Oroszország elleni szankciókat. Peszkov szerint az ügyletet az orosz olajvállalat, valamint a stratégiai befektetők, a Glencore svájci bányaipari cégcsoport és a katari állami befektetői alap legjobb ügyvédjei készítették elő.