Amerikai elsőkötetes író kapta a Man Booker-díjat

Fotó: MTI/MTVA / Alastair Grant

-

A zsűri öt órányi tanácskozás után, egyhangúlag döntött.


Az amerikai George Saunders vehette át kedd este Londonban a Man Booker-díjat. Az 58 éves, texasi születésű, New Yorkban élő Saunders a Lincoln in the Bardo című regényéért kapta az 50 ezer font pénzjutalommal és nemzetközi irodalmi hírnévvel is járó brit kitüntetést. A díjat Kamilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös hitvese adta át.

A díjazott, valós történetre alapuló mű 1862-ben játszódik egy washingtoni temetőben, ahol Abraham Lincoln elnök 11 éves fiát gyászolja.

Lola Young zsűrielnök indoklása szerint Saunders könyve "elképesztően eredeti regény, szellemes, intelligens, mélységesen megindító narratívával". A döntnökök öt órányi tanácskozás után, egyhangúlag ítélték az idei Man Booker-díjat Saunders könyvének.

A jelöltek végső listáján Saunders mellett két további első regényes szerző, a szintén amerikai Emily Fridlund (History of Wolves) és a brit Fiona Mozley (Elmet) szerepelt.

A zsűri elé került, hat nevet tartalmazó listára felkerült az amerikai Paul Auster 4 3 2 1 című művével, valamint a pakisztáni-brit Mohsin Hamid (Exit West) és a brit Ali Smith (Autumn) is.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszer-ipari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre. A cégnek neve ellenére (book: könyv) semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz.

A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés. A díjat annak idején azzal a céllal alapították, hogy az angol nyelvterület prózaírói is részesüljenek a francia Goncourt-díjhoz hasonló tekintélyű elismerésben.

A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a Nemzetközösséghez tartozó országok szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötöttséget azonban három éve eltörölték, és azóta már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie Nagy-Britanniában.

A Man Booker-díjat tavaly is egy amerikai szerző, Paul Beatty vehette át The Sellout című regényéért. Ő volt az első amerikai, aki a kitüntetésben részesült.