Amerikai diplomatákkal tárgyalt Fico a korrupcióról

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A szlovák miniszterelnök amerikai segítséget kért a korrupció elleni harchoz.


Robert Fico szlovák miniszterelnök meghívására érkeztek Pozsonyba amerikai diplomaták, hogy a korrupció elleni küzdelemről és annak szlovák akciótervéről tárgyaljanak.


A találkozón amerikai részről George Kent, az Egyesült Államok külügyminisztériumának korrupcióellenes különmegbízottja, illetve pozsonyi nagykövetük, Theodor Sedgwick vett részt.

A szlovák parlament által még el nem fogadott korrupcióellenes akcióterv két kezdeményezést fog össze, a szlovák kormány korrupcióellenes elképzeléseit, illetve a vállalkozói szféra által bemutatott „Jogállam” nevet viselő indítványt.


Tudjuk, hogy az egyes amerikai külképviseletek saját akciótervekkel is rendelkeznek. Azért hívtam meg Szlovákiába Kent urat, hogy áttekintsük a mi kezdeményezésünket.

– nyilatkozott Robert Fico a találkozó után a Sita szlovák hírügynökségnek. A szlovák kormányfő elmondta: felkérték az amerikai felet, legyenek ők is résztvevői a szlovák korrupcióellenes harcnak, s tapasztalataikat megosztva tegyék „még láthatóbbá” ezt a küzdelmet.


Az amerikai különmegbízott a szlovák hírügynökséghez eljuttatott közleményében értékelte a pozsonyi kormánynak a korrupcióellenes küzdelem intenzívebbé tételére vonatkozó vállalásait. Állásfoglalásában George Kent úgy vélekedett: Szlovákia korrupcióellenes küzdelmének komolyságát legjobban a korrumpált állami hivatalnokok szankcionálása által tudja megmutatni.