Amerikai díjat kapott Gárdos Péter filmje, a Hajnali láz

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

A filmet a Cinequest filmfesztiválon díjazták.


Gárdos Péter Hajnali láz című filmje nyerte a legjobb játékfilm díját a dráma kategóriában, a Cinequest filmfesztiválon szombat este, a kaliforniai San Joséban.

A március 1-jén kezdődött nemzetközi fesztiválra mintegy 240 alkotást neveztek, ezek közül 129 először volt látható az Egyesült Államokban, köztük a Hajnali láz is - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnapi közleményében. Mint írják, a 26. alkalommal megrendezett Cinequest a Szilícium-völgy kiemelkedő kulturális eseménye, látogatottsága meghaladja a 100 ezer nézőt. A díjakról amerikai filmesekből álló szakmai zsűri döntött.

Gárdos Péter legutóbbi filmjében saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének történetét dolgozta fel. A Hajnali láz főszerepeit Schruff Milán és Piti Emőke alakítja. A további szerepekben Kovács Lehel, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Földes Eszter, valamint két svéd színész, Roger Strom és Anna Ascarate látható. Az idős édesanyát Izrael egyik vezető színésze, Gila Almagor kelti életre.

A film alapjául szolgáló, azonos című, először 2010-ben megjelent regényt nemrég a világ legfontosabb könyvkiadói is felfedezték, eddig harminc nyelvre fordították le.