Amerikai bomba végzett az Iszlám Állam egyik vezetőjével

-

A dzsihádisták elismerték második számú vezetőjük halálát, egyúttal szent háborúra hívtak fel Amerika és Oroszország ellen.


Az Iszlám Állam terrorszervezet elismerte, hogy második számú vezetője idén nyáron életét vesztette egy légicsapásban Irak területén – közölte kedden az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ. Az Iszlám Állam egyik szóvivője egy online terjesztett hangüzenetben megerősítette, hogy a Hádzsi Mutazként is ismert Fadil Ahmed al-Hadzsali meghalt. A felvételen az is elhangzik, hogy a halottat nem kell siratni, mivel mindig is azt akarta, hogy „mártírként, Allah nevében haljon meg”.

Korábban a Fehér Ház azt közölte, hogy a terrorszervezet második számú vezetőjével egy amerikai légicsapás végzett augusztus 18-án az Iszlám Állam kezében lévő iraki Moszul közelében. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a szélsőséges iszlamista csoportot vezető Abu Bakr al-Bagdadi helyettesének számító férfi volt a legfőbb irányítója a fegyverek, járművek és emberek Irak és Szíria közötti szállításának. A közlemény szerint Hádzsi Mutaz részt vett a Moszul elleni tavaly júniusi offenzíva megtervezésében.

A kedden nyilvánosságra került üzenetben az Iszlám Állam egyúttal arra szólította fel „az iszlám fiatalságot”, hogy indítsanak szent háborút az Egyesült Államok és Oroszország ellen, amiért azok „keresztes háborút folytatnak a muszlimok ellen” a Közel-Keleten. Mind az Egyesült Államok, mind Oroszország légicsapásokat folytat Szíriában az Iszlám Állam ellen, bár Washington szerint az orosz katonai akció nem elsősorban a dzsihadisták, hanem a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló más felkelő csoportok ellen irányul.