Amerikai állampolgár nem utazhat Észak-Koreába

-

Az Egyesült Államok a jövő héten meg fogja tiltani állampolgárainak, hogy Észak-Koreába utazzanak - erősítették meg pénteken Dél-Koreában működő utazásszervező cégek.


A Koryo Tours arról számolt be, hogy Washington július 27-én jelenti majd be az utazási tilalmat, amely 30 nappal később fog hatályba lépni.

Egy másik cég, a szintén észak-koreai utakat szervező Young Pioneer Tours úgy nyilatkozott, hogy őket is értesítették a várható tilalomról.

Ez utóbbi cég szervezésében kereste fel Észak-Koreát 2016-ban Otto Warmbier amerikai egyetemista is, akit a kommunizmus sajátos változatát megvalósító észak-koreai diktatúrában államellenes bűncselekmény miatt 15 év kényszermunkára ítéltek, mert a szállodában el akart tenni egy propaganda-plakátot. Warmbiert idén júniusban hazaengedték Észak-Koreából, de akkor már több mint egy éve kómában volt, és pár nappal hazaszállítása után meg is halt.

Phenjan azt állítja, hogy botulizmust kapott, és szervezete rosszul reagált a bénulást okozó betegség kezelésre, emiatt esett kómába. Az amerikai orvosok viszont nem találták nyomát botulizmusnak a szervezetében. Családja szerint Warmbiert halálra kínozták Észak-Koreában.