Amerikai akcióhős vethet véget a hidegháborúnak?

-

Az orosz elnök a jó orosz kapcsolatokkal bíró Steven Seagalt tette volna meg közvetítőnek Oroszország és az Egyesült Államok között. Obama nem vette komolyan.


Vlagyimir Putyin orosz elnök azt akarta, hogy Steven Seagal akciófilm-hőst és harcművészt tegyék meg közvetítőnek Oroszország és Washington között - állította tényfeltáró írásában négy volt és jelenlegi amerikai tisztségviselőre hivatkozva a BuzzFeed News hírportál.

A portál szerint az elnök 2013 júniusában a G8-ak észak-írországi Lough Erne partján megtartott csúcstalálkozóján ezt Barack Obama amerikai elnöknek is javasolta. Hirtelen azzal a merész ötlettel áll elő, azzal, hogy legyen Steven Seagal Oroszország kaliforniai és arizonai tiszteletbeli konzulja, aki ekképpen közvetítő is lehetne a Kreml és a Fehér Ház között. Seagal Putyin szemében remek jelöltnek tűnt a jelképes titulusra és a feladatra, a velejéig amerikai hazafi ugyanis kapcsolatban áll orosz rokonaival - a nagyanyja Vlagyivosztokból származott -, valamint az orosz politikai és biztonsági apparátussal is.

Obama azonban meghökkent az elképzelésen és nem vette az azt komolyan. Ez volt a két politikus utolsó találkozása, amely után Putyin elutasított egy fegyverzetcsökkentési megállapodást, és menedéket biztosított az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtését leleplező Edward Snowdennek.

A BuzzFeed rámutatott, hogy Putyin Oroszországában a hatalom számára nagy jelentősége van a sztárságnak: az elnök szereti a macho megjelenést, a nyilvános szereplést és azt, ha körülhízelgik, a súlytalan parlament pedig tele van színészekkel, énekesekkel és sportolókkal. Az elnök olyan nyugati hírességekkel mutatkozott kamerák előtti rendezvényeken, mint Jean-Claude Van Damme, Mickey Rourke, Sharon Stone, Monica Bellucci, Sophia Loren, Woody Allen és Kevin Costner. Gérard Depardieu francia sztárszínésznek még orosz útlevelet is adományoztatott.

Mi a közös Putyinban és Segalban?

Putyin és Segal egyaránt 1952-es születésű, mindketten a japán harcművészet fekete övesei, és nagy becsben tartják egymást. A 90-es években sikeres amerikai színész 2013-ban nyíltan ki is jelentette, hogy „a világ egyik legnagyszerűbb, ha ugyan nem a legnagyszerűbb vezetőjének" tartja az orosz elnököt, akivel többször is mutatkozott.