Amerikai agresszióról beszél a szír tévé

-

A szíriai állami televízió agressziónak nevezte a péntek hajnalban véghez vitt amerikai rakétacsapást, amelyet Washington manőverező robot-repülőgépekkel hajtott végre a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi kormány erőit vádolják. Sajtóhírek szerint a támadásnak több halálos áldozata van.


A televízió szalagcíme szerint az Egyesült Államok "számos rakétával" hajtott végre támadást "szíriai katonai célpontok" ellen. A szíriai hadseregre hivatkozva arról számolt be, hogy "vannak veszteségek". Egy katonai tisztségviselő szerint főleg anyagi károk keletkeztek, ugyanakkor az illetékes nem bocsátkozott részletekbe.

Talal Barrazi, Homsz tartomány kormányzója a televíziónak telefonon nyilatkozva elmondta: a legtöbb csapás a közép-szíriai tartományt érte. Szerinte az amerikai támadás a "fegyveres terrorista csoportok" és az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet céljait támogatja. Hozzáfűzte: "a szíriai vezetés és politika nem fog ettől megváltozni, nem ez volt az első csapás, és úgy vélem nem is ez lesz az utolsó".

A kormányzó egy másik nyilatkozatában elmondta, hogy a homszi, Sajrát légibázison a rakétacsapást követően tűz ütött ki, a lángokat két órával később sikerült megfékezni. Vannak halottak és sebesültek, de pontos adatokat nem közölt.

Az Al-Arabíja arab hírtelevízió értesülése szerint legkevesebb négy ember meghalt a légi támaszponton.

Amerikai sajtóértesülések szerint az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó hajóiról legalább 59 Tomahawk manőverező robot-repülőgéppel mértek csapást a kormányerők Sajrát nevű légi támaszpontjára, ahol orosz erők is jelen vannak. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy a támaszpont oroszok által használt részeit megkímélték. Azt is hozzátették, hogy a támadás előtt értesítették Oroszországot és más országokat is.

Amerikai titkosszolgálati feltételezések szerint Sajrátból indulva hajtották végre a damaszkuszi rezsim erői a keddi mérgesgáz-támadást az idlíbi Hán Sejkún ellen. Az amerikai kormányzat úgy véli, szaringázt vetettek be.