Amerikában járt az orosz hírszerzés tiltólistára tett vezetője

Forrás: Kreml

-

Donald Trump kormánya lehetővé tette, hogy az orosz hírszerzés vezetője a múlt héten hivatalos látogatást tegyen az Egyesült Államokban. Bár az USA szankciókat vezetett be ellene, találkozhatott amerikai kollégáival.


Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyalt amerikai partnereivel – mondta Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete az állami tévében. A látogatásra kevesebb mint egy héttel azelőtt került sor, hogy Donald Trump a kongresszus kérése ellenére úgy döntött, nem léptet életbe újabb büntető intézkedéseket a szankciós listára tett orosz politikusokkal és oligarchákkal szemben.

Chuck Schumer, a szenátus ellenzéki demokrata frakciójának vezetője – aki gyakran bírálja Trump Vlagyimir Putyinnal szembeni engedékenységét – gyanúsnak nevezte Nariskin látogatásának időzítését.

"Ez egy súlyos nemzetbiztonsági ügy" – mondta Schumer. "Oroszország meghekkelte a választásainkat. Mi szankciós listára tettük a külföldi hírszerzésük vezetőjét, majd a Trump-kormány keringőre hívta őt a főbejáraton keresztül. Ez egy rendkívüli kötelességmulasztás Trump elnök részéről, aki a jelek szerint inkább hajlik az ország jogállamiságának aláásására, mint arra, hogy felvegye a harcot Putyinnal szemben."

Schumer tudni akarja, hogy a felek a szankciók kérdését is megvitatták-e, és Nariskin találkozott-e fehér házi és nemzetbiztonsági vezetőkkel, valamint más, szankciókkal sújtott oroszok is tagjai voltak-e a delegációnak.

Nariskint még 2014-ben a Krím félsziget megszállása és bekebelezése után tették fel a szankciós listára.

A CIA szerint "kétség sem fér hozzá, hogy minden, külföldi hírszerző ügynökségekkel folytatott együttműködést az amerikai törvényekkel összhangban folytatnak, valamint az illetékes minisztériumokkal és ügynökségekkel konzultálva".

Jonathan Schanzer, az Alapítvány a Demokráciák Védelmére központ szakértője azt mondta, jellemzően a szankciókkal sújtott személyek vagyonát befagyasztják és megakadályozzák beutazásukat az USA-ba. Előfordul, hogy egyesek belépését engedélyezik, hogy például részt vehessenek az ENSZ találkozóin. Ám a Nariskinéhoz hasonló látogatásokat igen szokatlannak nevezte a szakértő.