Amerikában a boltokba kerülhet a GMO-lazac

Fotó: Minden Pictures / Hiroya Minakuchi

-

Tudta, hogy a lazacnak lehet márkája? Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) vizsgálatok után engedélyezte az AquAdvantage Salmon nevű génmódosított pisztráng élelmiszerként való forgalmazását, mondván: „a halat biztonságos megenni”.


Az AquaBounty Technologies által az atlanti lazacból létrehozott halfajta másfél év alatt éri el teljes méretét, míg a hagyományos, tenyésztelepeken nevelt lazacoknak három évre van szükségük. Az FDA szabályozza az ilyen élőlények piacra kerülését, mert a megváltoztatott DNS miatt az állat jogi szempontból úgy kezelendő, mint a gyógyszerek.

"Az FDA alaposan elemezte és kiértékelte az AquaBounty Technologies által benyújtott adatokat és úgy határozott, hogy megfelelnek az engedélyezés követelményeinek. Ebben benne foglaltatik, hogy a halat biztonságos megenni" - mondta Bernadette Dunham, az FDA állatorvosi központjának vezetője.


Egyáltalán nem GMO-lazac


A hatóság azt is megvizsgálta, hogy a gyorsított növekedésért felelős DNS-rész nem károsítja a halat, valamint ellenőrizték, hogy a hal valóban gyorsabban fejlődik-e, mint a természetes lazacok. A kiadott igazolás szerint a GMO és a nem-GMO lazac között nincs eltérés táplálkozási szempontból. A gyorsított növekedésért felelős gént sem az kutatók keverték ki, az a királylazacból származik. Emellett a folyamatosan növekedő óceáni anyaangolnából származó géneket is tartalmaz a GMO-lazac.Nem fog elszabadulni

A mesterségesen létrehozott állat nem veszélyezteti a természetes lazacpopulációt, ha a tenyésztési területeket többszörösen elzárják a nyílt vizektől. Az AquAdvantage lazac ráadásul steril, azaz nem képes szaporodni. Ennek ellenére az FDA, valamint a kanadai és panamai hatóságok rendszeresen ellenőrizni fogják az AquaBounty tenyésztelepét.

Az engedélyeztetési eljárást igazán nem siette el az élelmiszer-biztonsági hatóság. A cég először 1989-ben hozott létre génmódosított halat, az engedélyezéshez 1995-ben nyújtott be minden papírt.