Amerikába migrálna? Most jött el az ön ideje!

Fotó: MTI/AP / Julio Cortez

-

Újra lehet zöldkártyát igényelni az Egyesült Államokba, a lehetőséggel idén is mintegy 50 ezren élhetnek világszerte.


Immár 1994 októbere óta él az a rendszer, melynek keretében 50 ezer vízumot osztanak szét azok között, akik az Egyesült Államokban képzelik el további életüket. A budapesti amerikai nagykövetség honlapján olvasható tájékoztató szerint azokból az országokból várnak jelentkezőket, melyekből az amerikai hatóságok szerint alacsony a bevándorlók aránya – ebbe a körbe pedig Magyarország is beletartozik, míg például Kínából, Kanadából, Indiából vagy éppen az Egyesült Királyságból már nem fogadnak be több embert.

Az idei Diversity Vízumlottó Programra október elsején indult a regisztráció, az online jelentkezéseket pedig november 3-áig várják a www.dvlottery.state.gov oldalon. Ugyanakkor a nagykövetség azt tanácsolja, hogy a jelentkezők ne várjanak az utolsó hétig, mert előfordulhat, hogy a túl sok jelentkezés miatt jelentős késések lesznek a rendszerben.


Ha nyer, fizetnie is kell

A jelentkezésnek nincs költségoldala, ám ha már nyertünk, úgy fizetni kell: a vízum díja fejenként 330 dollár, ezen felül pedig minden bevándorlóvízummal rendelkező személynek be kell fizetnie 165 dollár bevándorlási díjat a vízum kiállítása után, de még az előtt, mielőtt beutazna az Egyesült Államokba. Ezen felül a vízumkérelmezőknek – bankszámlával vagy szponzori nyilatkozattal – igazolniuk kell azt is, hogy nem válnak „közteherré” az Egyesült Államokban.


Klasszikus: amikor Depardieu még nem orosz akart lenni


Fontos tudnivaló, hogy a vízumlottó alapján bevándorolni szándékozóknak legalább középiskolai végzettséggel vagy két év, a közelmúltban szerzett gyakorlati tapasztalattal kell rendelkezniük egy képesített szakmában.

A diversityvízumra jelentkezők közül a nyerteseket véletlenszerű sorsolás útján számítógép választja ki. A vízumokat hat földrajzi terület között osztják fel, és egyetlen ország sem kaphat évente hét százaléknál többet a beutazási engedélyekből.

A jelentkezés feltételeiről minden fontos információt elérhet ide kattintva.