Amerikába is megérkezett a magzati agykárosodásért felelős Zika-vírus

-

Először született Zika-vírus okozta agykárosodással csecsemő az Egyesült Államokban. Hawaiiról jelentették az esetet pénteken. A vírust szúnyogok terjesztik, és rohamosan terjed Latin-Amerikában.


A vírus olyan fejlődési rendellenességet okoz, amikor a fej, illetve az agy szokatlanul kis méretű, és ez a későbbiekben értelmi visszamaradottsághoz is vezet. Brazíliában 2015-ben több mint 2700 gyerek született így, miközben egy évvel korábban még csak 150.

Az USA-ba csak most érkezett meg a Zika, pontosabban annak következményei. A gyerek anyja ugyanis Brazíliában élt tavaly májusban, és a vírust terjesztő szúnyog feltehetően a terhesség korai szakaszában fertőzte meg.

Az amerikai járványügyi hatóság figyelmeztetést adott ki a várandós és a gyermekvállalást tervező nők számára, hogy lehetőleg halasszák el tervezett utazásaikat azokba az országokba, ahol a fertőzésnek reális veszélye van.

Jelenleg 14 latin-amerikai és karibi országról van szó, köztük Brazíliáról, Mexikóról, Venezueláról és Puerto Ricóról is. A fertőzött területek száma folyamatosan nő, szombaton Barbadosról jelentették az első esetet.