Amerika úgy fél a menekültektől, mint a tűztől

-

Az amerikai képviselőház megszavazta a törvényt, amely korlátozza a szíriai és iraki menekültek letelepítését. Obama elnök azt mondta, hogy meg fogja vétózni a törvényt - írja a BBC.


Tucatnyi demokrata párti képviselő támogatta a republikánusokat, így a törvény 289 mellette és 137 ellene való szavazattal ment át. A törvény a múlt pénteki párizsi terrortámadásokra adott válaszként született.

Az új jogszabály szerint az FBI, a Nemzetbiztonsági Szolgálat és a hírszerzés vezetőjének személyes felelősségévé teszi, hogy a beengedett menekültek egyike sem veszélyezteti az Egyesült Államokat.

A mostani vizsgálati rendszer sem veszi félvállról a bevándorlók átvilágítását. A folyamat két évig tart, személyes interjúkból és dokumentumok vizsgálatából áll, a vallomásokat pedig hírszerzési forrásokkal vetik össze. Az menedékjogot kérők mintegy fele telepedhet le a folyamat végén az Egyesült Államokban.

A republikánusoknak nincs elég szavazatuk ahhoz, hogy Obama vétóját felülírják. Azonban szimbolikus okokból így is megtartották a szavazást.

A 2001-es terrortámadás óta 2174 szíriait engedtek be az USA-ba, és egyikük sem bizonyult terroristának.