Amerika sztárjai azt mondják: szavazz!

Forrás: /

-

Kevesebb mint két hónap van az amerikai elnökválasztásig, ezért mindenki bedobja magát, hogy mozgósítsa a választókat. Még a szuperhősök is!


A Bosszúállókat is jegyző Joss Whedon most mutatta be a regisztrálásra és szavazásra buzdító kampányvideóját, amelyben többek között a Marvel-moziuniverzum ismert karaktereit játszó színészek – Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Don Cheadle – szólítják meg az embereket: számít a szavazatuk. A videóban emelik a tétet: ha elég ember vesz részt a november 8-ai elnökválasztáson, akkor a Hulkot alakító Mark Ruffalo a következő filmjében elvállal egy meztelen jelentet – bár szemmel láthatóan ez a színésznek is új információ volt.Az Egyesült Államok elnökválasztásának szerves része, hogy pártszimpátiájukat egyértelművé teszik a választók: feldíszítik házaikat, a kerteket, az autókat, vagy öltözetükkel jelzik hovatartozásukat. Mindezek mellett az is teljesen természetes, hogy közismert emberek, filmsztárok, zenészek, sportolók is aktívan kampányolnak pártjuk oldalán, és kiveszik a részüket a szavazásra való ösztönzésben is.

2008-ban Justin Timberlake és Jessica Biel Barack Obamának kampányoltak, most szintén a demokrata elnökjelölt, Hillary Cilnton mellé álltak, akivel közös képeket is feltöltöttek az Instagramra.


Look WHO DID come over for lunch... Wow. #imwithher

Justin Timberlake (@justintimberlake) által közzétett fénykép,


Regisztrálj!

A 18. életévüket betöltött amerikai állampolgároknak regisztrálniuk kell magukat a névjegyzékbe ahhoz, hogy az elnökválasztások során voksolhassanak. A szavazási hajlandóság miatt többször is könnyítették a regisztráció feltételeit: 1993-ban a Szövetségi Választói Regisztrációs Törvény (National Voter Registration Act) elfogadása után a regisztrációt már iskolákban, könyvtárakban vagy postai úton is el lehet intézni.

Több államban a választás napján is lehetővé tették a regisztrációt, sőt már online is megoldható: elsőként Washington államban például a Facebookon is regisztrálhattak a választók.

A regisztráció hagyományosan rendkívül fontos a pártoknak, ezért ennek érdekében külön kampányt is folytatnak.


Regisztrációra és szavazásra buzdító kampányok már az előző kampányidőszakokban is voltak. 2004-ben P. Diddy rapmogul indította el azt a mozgalmat, amelynek a szlogene a Szavazz vagy meghalsz! (Vote or Die!) volt. Ebben főleg afroamerikai zenészek – Pharrell Williams, Usher, Mary J. Blige vagy 50 Cent – vettek részt, de a képet árnyalta, hogy nem csupán a Bush-kormánnyal nem szimpatizáló hírességek, hanem a republikánus elkötelezettségű Hulk Hogan, egykori pankrátor is lefotóztatta magát ilyen feliratú pólóban.


Az akcióval fel akarták hívni a fiatalok figyelmét arra, hogy nem létezik elveszett szavazat – azonban a provokatív szlogen kiváló alapot szolgált a South Park készítőinek is.


2008-ban is mutattak be szavazásra buzdító kampányvideót, amiben többek között Steven Spielberg, Tom Cruise, Justin Timberlake, Snoop Dogg vagy – Boratként beöltözve – Sacha Baron Coen is szerepelt.

A kampányvideó koncepciója, hogy egy forgatásába tekinthet be a néző, ahol a rendező, Steven Spielberg megkéri a szereplőket, hogy a szavazás ellen kampányoljanak. A szereplők meghökkennek ezen, de megpróbálnak megfelelni a szokatlan rendezői utasításnak. Persze egy váltás után kilépnek ebből a szerepből: elmondják, miért fontos részt venni a következő választáson, és arra kérik az embereket, hogy szóljanak legalább 5 barátjuknak, hogy ők is menjenek el szavazni.

Snoop Dogg rapper, producer például azt mondta: azért megy el szavazni, mert most van először arra lehetőség, hogy egy afroamerikai kerüljön a Fehér Ház élére.A mozgósítás fontos eleme az amerikai elnökválasztásoknak, hiszen az elnökjelölt-aspiránsnak az előválasztásokat is meg kell nyernie ahhoz, hogy a párt hivatalos elnökjelöltje legyen, így pártbeli riválisait is le kell győznie. Az esélyeket pedig nagyban javítja, ha az előválasztási ciklusban fel tudnak sorakoztatni ismertebb támogatókat is.


Dennis Rodman, az NBA egykori játékosa már tavaly nyáron kiállt az akkor még csak elnökjelölt-aspiráns Donald Trump mellett: Semmi szükségünk még egy politikusra, nekünk egy olyan üzletember kell, mint Mr. Trump!” – írta a Twitteren.Chuck Norris egykori akciósztár – régi republikánus szavazóként – is egyértelműen letette a voksát Trump mellett:


Ha egyszer Trump elfoglalja a Fehér Házat, akkor az az »Emberek Háza« lesz, (...) mert mindannyiunkért kiáll. Ahogy azt a republikánus konvención mondta: »Én vagyok a hangotok.«

Jelenleg Hillary Clinton vezet Donald Trumppal szemben a biztos szavazók körében az NBC News és a Wall Street Journal friss közvélemény-kutatása szerint. Clinton hatpontos előnye arra az esetre vonatkozik, ha négyesélyes versenyben Clinton (43) és Trump (37) mellett a Libertárius Párt jelöltjét, Gary Johnsont (9) és a zöldpárti Jill Steint (3) is választhatták a megkérdezettek. Amennyiben csak Clintonra és Trumpra szavazhatnának, a demokrata elnökjelölt előnye hatról hét pontra nő (48-41).

Szeptember 26-án lesz az első elnökjelölti vita, amin hagyományosan a két nagypárt jelöltjei vesznek részt, azonban ez a felállás (elméletben) még változhat az elkövetkező két vita során. Az alelnökök vitája október 4-én lesz.