Amerika szerint bármikor áttörhet Irak legnagyobb gátja

-

Amerika bagdadi nagykövetsége figyelmeztette az iraki kormányt, hogy rendkívül magas annak a veszélye, hogy a moszuli gát minden előjel nélkül átszakadjon. Ha ez megtörténik, az katasztrofális következményekkel járna.


Az iraki miniszterelnök, Haider al-Abadi ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a kormány ura a helyzetnek, a gát nem fog átszakadni, de van akcióterv arra az esetre is, ha ez mégis bekövetkezne.


„A gát átszakadása rengeteg emberi életbe kerülne és tömegek veszítenék el az otthonukat. Az árhullám elpusztítaná az útjába kerülő infrastruktúra jelentős részét is” – áll az amerikai nagykövetség jelentésében. Azt az amerikai szakemberek sem tudják, hogy mikor következne be a katasztrófa, de inkább már most figyelmeztetnek a veszélyre.

A 3,2 kilométeres gát több mint 12 millió köbméter vizet tart vissza. Ha áttörne, tízméteres vízfallal árasztaná el a Tigirs folyó mentén fekvő településeket, úgymint az ország második legnagyobb városát, Moszult és Bagdad egyes részeit – írja a CNN.

A becslések szerint a katasztrófa akár 1,5 millió embert is megölhetne, ha nem sikerül őket időben evakuálni. Az iraki kormány szerint nem sokára megkezdődik a gát felújítása.