Amerika nem képez ki több szír felkelőt, de a levegőből támogatja őket

-

Az Egyesült Államok átszervezi a szíriai, Aszád-ellenes felkelők támogatását, mivel a szárazföldi erő kiképzése nem volt elég hatékony, a rájuk költött sok százmillió dollár pocsékba ment. Ezután a légi támogatásra fókuszálnak.


Az amerikai kormányzat pénteken bejelentette, hogy a Pentagon véget vet a szír felkelők 500 millió dolláros, sokat kritizált kiképzési és felszerelési programjának – írja a BBC. A támogatást eredetileg idén 5400 felkelő felfegyverzésére és kiképzésére szánták, és 2016-ban további tizenötezer szíriai harcos tréningezését tervezték. A program azonban kudarcot vallott, mert nem sikerült használható szárazföldi erőt felállítani az Iszlám Állam fegyveresei ellen. Például az első, mindössze 60 fős csoport a Szíriában történt bevetése után röviddel, alig néhány ember kivételével elpusztult, fogságba esett, átállt vagy dezertált.


A Pentagon vezetője, Ashton Carter védelmi miniszter pénteken Londonban jelentette be, hogy az Egyesült Államok átalakítja a Bassár el-Aszád szíriai elnök rezsimje ellen harcoló mérsékelt ellenzéki erők kiképzési programját, és Szíria északi részén nagyobb hangsúlyt helyez a kurd alakulatokkal folytatott együttműködésre. (Barack Obama a múlt héten adta beleegyezését ahhoz, hogy az észak-szíriai kurd erők és arab szövetségeseik több kapacitáshoz jussanak.)


Az MTI Peter Cookot, a Pentagon szóvivőjét idézi, aki azt mondta, hogy az amerikai harci gépek légi támogatást fognak nyújtani az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló, általuk kiválasztott felkelőknek Szíriában, akik kiképzést ahhoz kapnak majd, hogy képesek legyenek támogatást kérni az amerikai vezetésű koalíció gépeitől.