Amerika nehézbombázókat küld az Iszlám Állam ellen

Fotó: Getty Images / USAF

-

Az Öböl-háború óta először szállnak fel B52-esek a térségben. Szőnyegbombázások nem lesznek, stratégiai támadásokat csinálnak majd.


B-52 Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázókat telepített szombaton Katarba az Amerikai Egyesült Államok az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc részeként.

Az 1991-es öbölháború óta először szállnak majd fel amerikai B52-esek a közel-keleti térségben. Utoljára harci bevetésen 2006-ban alkalmazott az Egyesült Államok B52-eseket az afganisztáni harcokban, majd 2015-ben egy jordániai, amerikai irányítású hadgyakorlaton vettek részt.

Katar az Egyesült Államok egyik szoros szövetségese a térségben. A Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid légi támaszpont 2003 óta az amerikaiak rendelkezésére áll. Ide érkeztek a nyolc hajtóműves B-52 Stratofortress interkontinentális nehézbombázók. Chris Karns alezredes, a központi főparancsnokság szóvivője azonban biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy pontosan hány repülőt küldtek Katarba.

Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka ugyanakkor nyilatkozatában kiemelte: a B52-esek bevetése is jelzi az amerikai elszántságot az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az altábornagy szerint a B52-esek képesek lesznek stratégiai támadásokra és tengeri hadműveletekre is. Nem hajtanak végre szőnyegbombázásokat, mert az amerikai erők - Brown megfogalmazásában - "minimalizálni akarják a civil áldozatok számát".