Amerika megfúrta, hogy Kína és India szót kapjon a IMF-ben

Fotó: Europress/AFP/Joerg Carstensen / Europress/AFP/Joerg Carstensen

-

A Kongresszus nem ratifikálta a hatalmi viszonyok átírását a Nemzetközi Valutaalapban, így egyelőre minden marad a régiben.


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa úgy határozott, hogy három hónappal elhalasztja a döntést arról, miként lehet a feltörekvő országok szavazati jogát növelni az intézetnél.

A Szöulban 2010-ben elfogadott megállapodás értelmében 2014 januárjáig le kellett volna zárni az IMF kvóta- és döntéshozatali reformját. Ez azonban késik, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok nem ratifikálja a reformot.

A reformokról szóló döntést - legutóbbi időpont szerint - június végéig kellett volna meghozni, a határidőt most szeptember végéig kitolták.

Az átalakítás lényege, hogy az IMF hatalmi viszonyainak átrendezésével a világgazdaság tényleges erőviszonyai kapjanak hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy az egyre nagyobb gazdasági erőt képviselő országok, így például Kína és India tényleges gazdasági erejüknek megfelelően vehetnek részt a szervezetben.

Az Egyesült Államok kongresszusa nem hagyta jóvá a reformot, elsősorban azért, mert azzal megszűnne Washington szavazati arányokból fakadó vétójoga a szervezetben.