Amerika legyőzte Európát, a sérült Cseh Laci nem kockáztatott

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Ahogy várható volt, Amerika nyerte meg a párbajt Indianapolisban: 155-108-ra múlta felül az európai úszócsapatot. A második nap ráadásul kiesett az öreg kontinens egyik nagy ásza: Cseh László dereka kissé meghúzódott, ezen az eseményen pedig nem volt érdemes felesleges kockázatot vállalni.


Az első nap 74-48-as részeredménye már sejtette: nem törik meg az amerikaiak párbaj-sikersorozata, és negyedszer is győznek Európa ellen. Ez végül épp abban a számban vált biztossá matematikailag, amelyet elvben nekünk kellett volna behúznunk, csakhogy Cseh László inkább kihagyta a 200 pillangót.

„Az első nap kicsit meghúztam a derekamat, és nem akartunk kockáztatni” – írta érdeklődésünkre az egy hete Európa-csúcsot döntő bajnok, és ez érthető: nem egy világversenyről van szó, hanem egy amúgy is vesztésre álló páros meccsről, a riói olimpia előtt nyolc hónappal valóban nem volt érdemes belefutni egy esetleges sérülésbe. Az mindenesetre jó hír, hogy a netanyai Eb-n úszott idejével Indianapolisban is nyert volna Laci.


Cseh László most nem ugrott medencébe


Szintén kihagyta a folytatást Bernek Péter: négy nap fekvés és a társuló jelentős súlyvesztés, valamint egy hosszú repülőút után a 400 gyorson is látszott, hogy ez felesleges erőlködés – 1500 gyorsot ilyen állapotban tényleg nem szabad bevállalni. Egyébként pedig az Izraelben világrekordot döntő Gregorio Paltrinieri sem villogott, 12 másodperccel volt lassabb, még az első hely sem lett az olaszé.


Bernek Péter is okosan döntött


Kapás Bogi ugyanakkor összekapta magát, egy másodperc híján csaknem ugyanolyan jó időt ment (8:12.23), mint amivel ezüstérmes lett 800 gyorson az Eb-n – a második hely most is megvolt, igaz, az amerikai Leah Smith mögött, mert Bogi meg tudta előzni netanyai legyőzőjét, a brit Jazz Carlint.

Hosszú Katinka sem volt már annyira élesre töltve: 200 gyorson öt századdal „lenyúlta” őt Missy Franklin (1:52.79), majd nem sokkal később negyedik lett száz háton (57.62 – 2.2 másodperccel gyengébb, mint az izraeli győztes ideje) – de 200 vegyesen nem lehetett megfogni, ott simán nyert (2:03.66).


Hosszú Katinka ismét odatette magát


Gyurta Dániel viszont picit gyorsult 100 mellen a múlt hetihez képest, 57.11-es ideje egy becsülettel kivívott ezüsthöz volt elég. További két indulónk nem tudta viszont szaporítani az európai pontok számát (az első hármat díjazzák minden versenyben), hiszen Jakabos Zsuzsanna 5. lett 200 pillangón (2:06.46), míg a Cseh helyett beugró Verrasztó Dávid 200 pillangón (1:55.13) és 200 vegyesen (1:58.16) is negyedik lett.

A versenyt tehát az amerikaiak simán megnyerték, bónuszként Matt Grevers 100 háton világrekordot döntött (48.92). Európa olyan részsikereknek örvendhetett, mint a holland Ranomi Kromowidjojo világcsúcs-beállítása 50 gyorson (23.24), illetve, hogy Hosszú Katinka három sikerének is köszönhetően Európa legalább a női versenyeken jobbnak bizonyult (68-63).