Amerika Kapitány, a buta jócsaj és a tökéletes gonosz

Fotó: Film Frame / Marvel / Film Frame / Marvel

-

Néhol unatkoztunk az Amerika Kapitány: A tél katonája című epizódján, de a végére rájöttünk: az egyik legfontosabb Marvel-filmet láttuk.


Az új Marvel-univerzum talán leggyengébb láncszeme volt a 2011-es Amerika Kapitány: Az első bosszúálló című film. Volt benne minden, ami a B-kategóriás szuperhősös filmek kelléke: fagyasztás, misztikum és persze nácik. De a Marvel hálistennek megmentette a sztorit és Amerika Kapitányt is, amikor a 2012-es Bosszúállókban – amely számomra minden idők legjobb szuperhősös filmje – szerepeltette a karaktert. Két év kellett ahhoz, hogy a lefagyasztott és felturbózott Steve Rogers, azaz Amerika Kapitány (Chris Evans) visszatérjen a mozivászonra. Az új film, az Amerika Kapitány: A tél katonája simán legyűrte Noét (kritikánk itt) az észak-amerikai mozikban a hétvégén. A szuperhős második kalandjára 96,2 millió dollárért (21,4 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők. Nem meglepő a nagy érdeklődés, hiszen a képregényadaptációk az elmúlt néhány évben nagyon futnak, ráadásul jelen esetben az USA (kitalált) nemzeti hőséről van szó.A mostani sztoriban Amerika Kapitány megbízást kap egy félig-meddig rutinbevetés végrehajtására: vissza kell foglalnia egy S.H.I.E.L.D.-hajót, amelyet korábban francia zsoldosok kaparintottak meg. Ebben a Fekete Özvegy, azaz Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) volt segítségére – aki a szervezet főnökétől, Nick Fury-tól (Samuel L. Jackson) külön megbízást is kapott, a hajó központi számítógépéből kellett adatokat letöltenie. Na, a Romanoff ügynöknél lévő pendrive okoz bonyodalmakat, ugyanis egy idő után kiderül, hogy az eddigi filmekben megismert S.H.I.E.L.D. korántsem az a szervezet, aminek hittük. Ráadásul valójában nem is Fury, hanem mentora, Alexander Pierce miniszter (Robert Redford), a Világtanács tagja vezeti. Éppen emiatt olyan fontos darab A tél katonája a Marvel-univerzumban: Disney-éknél tökéletesen építették fel azt, hogy mindegyik önálló karakteres filmben kiderüljön valami igazán lényeges elem. A második Amerika Kapitány ebből a szempontból talán az egyik legfontosabb epizódja a Marvel-históriának, hiszen ebben az egész S.H.I.E.L.D. sorsa forog kockán. A magyar nézőknek is ezért lehet érdekes a második Amerika Kapitány, mert amúgy ő alapjáraton egy másik nemzet hőse (az, hogy Puerto Rico, vagy USA, vitatott) – mit nekünk egy ilyen jelmezes bohóc, amikor van Toldink, például?


-


Meg hát itt van a Tél Katonája nevű karakter is (Sebastian Stan formálja meg), akiről az derül ki, hogy Amerika Kapitány egyik régi spanja, de címszerepet mégsem kellett volna neki adni. Alakítás szempontjából Scarlett Johansson sem tudott nagyot domborítani, néhány gyenge poénocska mellett nem sok vizet zavart, viszont amikor képernyőn van, akkor bután néz. Sokkal fontosabb náluk Alexander Pierce, aki az egész film szálait mozgatja. Sosem gondoltam volna, hogy A jelölt naiv, idealista politikusának megformálása után az Oscar-díjas Robert Redford ilyen zseniális gonosszá tud válni – mondjuk eltelt a két szerep között negyven év. Redford alakítása pompás, ahhoz képest tudott fontossá válni a mostani Marvel-sztoriban, hogy a képregényekben Pierce szinte jelentéktelen mellékszereplő. Redford gonosza tökéletes: nyugodt, elegáns és mindenki előtt jár egy-két lépéssel – egy ideig. Örömteli volt látni továbbá, hogy Nick Fury végre nem csak hátulról irányított, hanem a film egyik legjobb jelenetsorában menekült támadói elől – végre kiderült az is, miért üldögél ő a S.H.I.E.L.D. hierarchiájának tetején.


Alexander Pierce (Robert Redford) és Nick Fury (Samuel L. Jackson)


A címszereplő Amerika Kapitány kényelmes helyzetben van. Az első filmben megismerhettük háttérsztoriját, így azzal már nem kellett annyit bajlódni, végre az akcióra helyezhették a hangsúlyt a készítők. Fontos, hogy új spanja lett, Sam Wilson (Anthony Mackie), a Sólyom, aki egy szerkezet révén tud Ikarosszá változni. Amerika Kapitányról kiderült az is, hogy nemcsak bunyóban nagyon jó, az esze is helyén van.. A film reflektál az USA-ban nagy port kavart NSA-botrányra. A film egyik pontján a főhős Snowden kapitánnyá változott, amikor kikelt a S.H.I.E.L.D. űrből tüzelő, a potenciális bűnözőket még a tettük elkövetése előtt kilövő biztonsági rendszere ellen. Amerika Kapitány szerint az efféle megfigyelés nem biztonságot, hanem terrort eredményez. Összességében csupán két komoly negatívuma van a filmnek: az egyik Scarlett Johansson szerepeltetése, a másik a játékidő: 136 percben élvezhetjük kapitányunk legújabb kalandját, ha éppen nem az üresjáratokon unatkozunk. Kárpótol ugyanakkor Robert Redford, a szériától már elvárt poénok, az izgalmas akciók (Nick Fury akcióban!) és a jól megírt sztori. Az Amerika Kapitány: A tél katonája jó film, a Marvel-univerzum szempontjából kulcsfontosságú, viszont csak akkor üljön be rá, ha tudja mi a S.H.I.E.L.D. és hány feje van a HYDRA-nak.