Amerika is felfigyelt a randihelyötleteket adó új magyar appra

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A Duna-parti séta mindenkinek eszébe jut, viszont nem árt, ha a menő új randihelyekről szólnak az embernek – legalábbis ezt gondolja egy globálisan gondolkodó magyar randiszervező app. És az első visszajelzések szerint nem alaptalanul.


Normafai séta, macskakávézó, dalt kérni a zongoristától a Suttogó Piano bárban – ilyen tippeket ad a Funspotter randiajánló alkalmazás. A programokon még van mit csiszolni, alig sikerült lebeszélni az alkalmazást, hogy a város összes füvesített terét felajánlja romantikus sétára. Az ötleten viszont már látszik, hogy működőképes lehet. A Funspottert készítő pár fős csoport talált egy olyan igényt, amelyre még nem adtak ki ezer appot.

Nem volt ez mindig így, persze. Kezdetben egy olyan ajánlóoldalt készítettek, amely a Facebook-lájkolások alapján tud esti programot ajánlani. Az ötlet jól hangzott, viszont az embereknek valójában nem volt szükségük még egy programajánlóra. A port.hu-tól a Facebook-eseményekig ezer helyről lehet már tájékozódni.


Megnéztük, hogy egy-két hónap múlva hányan tértek vissza az oldalra. Ha azt látod, hogy öten, és a cég is nagyjából ötfős, akkor rájössz, hogy ebben a formában nem kell senkinek a szolgáltatás.

Huszár Csaba


A Margitsziget a klasszikus randihelyek közé tartozik


Eddigre már nagyon sokat tanultunk a pszichológiáról, onnan jött az ötlet, hogy legyen egy mobilalkalmazás, amely csak pároknak szól – magyarázta Huszár Csaba, a Funspotter technológiai vezetője. Az első, az elképzelés tesztelésére szolgáló verzió kőegyszerű volt: harminc randiötletet tartalmazott egy városra, ezeket a csapat kézzel vitte fel.


A harminc helyet tíz perc alatt végig lehetett pörgetni, nem is értettük, hogy miért jönnek vissza negyedszer meg ötödször. Amikor két hónap múlva is elindították és nyomkodták az appot, akkor éreztük, hogy az ötlet jó, csak rendesen meg kell csinálni.

Máslányi Zsolt


A Funspotter most nyolc városban működik, köztük Budapesten is – innen tudjuk, hogy számot lehet kérni a Suttogóban. A fő piac viszont Amerika. New Yorkban, San Franciscóban vagy Austinban is tud randiötleteket adni a program. Ahol pedig még nem működik, onnan levelekkel bombázzák Huszár Csabáékat, hogy vegyék fel azt a várost is a listára.

Az app igazi érdekessége abban rejlik, hogy a randihelyeket kérők, az ötleteket becsillagozók, párjuknak továbbküldők többsége nő. Vagyis a túlnyomórészt férfiakra felépített internetben találtak valamit, amit inkább a nők használnak. Pár éve a képgyűjtögetős, albumépítős Pinterest volt ilyen új szolgáltatás, csodájára is járt mindenki.

Az app által ajánlott és a felhasználó által elfogadott ötletekből listát állít össze a Funspotter. A válogatás végével pedig ezt a listát küldheti el barátjának vagy barátnőjének a felhasználó. A megosztás egyelőre levélben történik, később az appon belül is meg lehet majd oldani. A Facebook viszont kimarad ebből a körből, Huszárék szerint senki nem akarja közszemlére tenni, mikor és hol randizik.Bármennyire nem a férfiak telefonjára kerül fel elsősorban az app, nekik is szolgálhat tanulságokkal az adatbázis. „Ha a pasik oldaláról nézed a dolgot, akkor ez egy olyan toplista a város legjobb randiötleteivel, ahol a listát is nők állították össze, és ők is szavaztak” – mondta Máslány Zsolt, a Funspotter társalapítója és igazgatója. Szóval puskázásra is jó, már ha az embernek magától nem jut eszébe a Normafa.


A munka dandárja

Őrületes mennyiségű munka van még a Funspotter csapat előtt. A programajánlós térképes weboldalhoz képest már most sikeres az új alkalmazás, de még az első tízezer felhasználót sem szerezték meg. Akik viszont használják az appot, azok ötletekkel is előállnak.

„Töltöttem azzal egy szombat délutánomat, hogy egy Los Angeles-i hölgynek kerestem olyan éttermet, ahol a homokos tengerparton lehet kajálni. Nem mellette, nem úgy, hogy rá lehet látni a partra, hanem konkrétan a homokban. Végül levadásztam neki egyet” – meséli Máslány Zsolt.


Az app továbbfejlesztésére vonatkozó kérések is jönnek: saját helyek felvitelét, ötletek összeállítását kérik a legtöbben. Hamarosan valószínűleg lesz egy zártabb megosztási rendszer is, amelyben barátnők küldhetnek egymásnak ötleteket. Amióta pedig a Funspotterről szó esett a CBS híradójában, az új városok felvitele is előkelő helyre került a kéréslistán.


A hogyan tovább tehát annyira megvan, hogy viccelődni is tudnak vele:


Hat-kilenc hónapnyi fejlesztésre van pénzünk. Rengeteg tervvel rendelkezünk, hogy hogyan lesz a hatezer letöltésből hatszázezer. Ha ez mind bejön, akkor megvesszük a Facebookot.