Amerika is beszáll a nigériai diáklányok keresésébe

Fotó: AFP / BBC / AFP / BBC

-

Kétszáznál is több diáklányt tart foga a Boko Haram iszlamista szervezet Nigériában. A fegyveresek vezetője bejelentette, fejenként 12 dollárért rabszolgának adja őket. Válaszul az amerikaiak katonákból, rendőrökből és más ügynökségek tagjaiból álló csapatot küldtek az afrikai országba.


A bejelentés Barack Obama amerikai elnöktől érkezett tegnap, aki reméli, az Egyesült Államok akciójával sikerül a nemzetközi közösséget a Boko Haram elleni fellépésre ösztökélni. Az amerikai szakértőkből álló csapat elsődleges célja, hogy kiderítse a lányok hollétét. A lányok eladásának megemlítése nyomán kitörő nemzetközi felháborodás miatt döntött úgy Obama, hogy beavatkozik. Mindeközben a tekintélyes al-Azhar iszlám intézet és az ENSZ is elítélte a csoportot, és a lányok szabadon engedését követelte. Kedden az iszlamista szervezet újabb nyolc 12 és 15 év közötti lány elrablását ismerte el.


Mi a Boko Haram?

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás) 2009 óta egyre véresebb lázadóharcot vív az északkeleti és középső országrészben, amely során már ezrek haltak meg. A szervezet iszlám államot akar megteremteni az afrikai ország északi, muzulmán többségű felén, és a saría (muzulmán vallási jog) radikális változatának bevezetését, valamint a nyugati behatások teljes kizárását akarja elérni. Ennek fényében szinte hetente követnek el merényleteket. Rendszeresen támadnak meg bentlakásos iskolákat, a tanárokat és a tanulókat lemészárolják. Tavaly májusban a hadsereg rendkívüli állapotot léptetett életbe három olyan államban, ahol a Boko Haram tevékenykedik. A konfliktusnak – a Boko Haram támadásainak és merényleteinek, valamint a hadsereg megtorló műveleteinek – már több ezer halottja van. Az ENSZ legújabb adatai szerint mintegy 300 ezer ember, felerészben gyerek kényszerült elhagyni otthonát tavaly május óta Nigéria északkeleti részén.