Amerika hét FIFA-vezető kiadatását kérte Svájctól

-


A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) arról a hét magas rangú tisztségviselőjéről van szó, akiket május végén, amerikai kérésre egy zürichi luxusszállodában tartóztattak le korrupció gyanújával, pár nappal a szervezet tisztújító közgyűlésének kezdete előtt. Az érintettek azóta kiadatási őrizetben vannak.

A svájci hivatal szerdán kapta meg az amerikai kérést, a két ország közötti igazságügyi megállapodásban foglalt határidőn (július 3.) belül.

Az amerikai kiadatási kérelem nyomán a zürichi rendőrség ki fogja hallgatni a hét tisztségviselőt, majd nekik és ügyvédjeiknek 14 napjuk lesz arra, hogy megtámadják a folyamodványt. Ez a határidő újabb 14 nappal meghosszabbítható. Ezek után lesz esedékes az igazságügyi hivatal döntése.

Az amerikai kiadatási kérelmek alapja az a letartóztatási parancs, amelyet az egyik New York-i ügyészség adott ki május 20-án, mert gyanúja szerint ezek a tisztségviselők legalább két évtizeden át több mint 150 millió dollár csúszópénzt fogadtak el sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait.