Amerika és Japán közösen koszorúzott Pearl Harborban

Fotó: MTI/AP / Carolyn Kaster

-

A japán kormányfő nem kért bocsánatot a támadásért.


Abe Sindzó látogatása Pearl Harborban, az 1941-es japán támadás helyszínén a megbékélés erejéről tanúskodik – mondta Barack Obama. Az amerikai elnök és a japán miniszterelnök közös megemlékezést tartottak a hawaii Oahu szigetén lévő haditengerészeti támaszponton.Abe gesztusa is bizonyítja, hogy a legmélyebb háborús sebek is begyógyulhatnak, és elvezethetnek országok és népek barátságához, szövetségéhez, tartós békéhez. Az amerikai–japán viszony ma már a béke sarokköve a világban, és hozzájárult ahhoz, hogy sokak kiemelkedjenek a szegénységből. A két ország szövetsége soha nem volt olyan erős, mint most, és azt üzeni a világnak, hogy a békével többet lehet nyerni, mint a háborúval – mondta Obama.


Nem kért bocsánatot

A japán kormányfő nem kért bocsánatot a Pearl Harbor-i támadásért, csupán „őszinte részvétét” nyilvánította azon amerikai katonák miatt, akik a japán támadásban odavesztek 1941-ben. „Soha többé


nem szabad megengednünk, hogy megismétlődjenek a háború szörnyűségei”

– mondta Abe.A két politikus ellátogatott a meglepetésszerű támadásban elsüllyesztett Arizona hadihajó roncsa fölé emelt emlékhelyre, és ott koszorút helyezett el. Az öböl fenekén fekvő hajóroncs több mint ezer haditengerész és tengerészgyalogos sírja. Pearl Harborban összesen 2300 amerikai katona vesztette életét. E támadás hatására lépett be az Egyesült Államok a II. világháborúba.


Első alkalmak

Ez volt az első alkalom, hogy japán kormányfő és amerikai elnök együtt ellátogatott Pearl Harborba, és Abe az első japán miniszterelnök, aki meglátogatta az Arizona hadihajó emlékhelyét. A januárban leköszönő Obama az első, hivatalban lévő amerikai elnök, aki ellátogatott Hirosimába, amelyre az USA a II. világháború végén ledobta az első atombombát.