Amerika elvette a havunkat – képekkel

Fotó: MTI/AP/The Flint Journal, Michelle Tessier / MTI/AP/The Flint Journal, Michelle Tessier

Míg az Egyesült Államokban a hidegrekordok dőlnek meg, Magyarországon kitart a szokatlanul meleg: hétvégéig még fagyni sem fog.


Továbbra is tombol az ítéletidő az amerikai kontinens északkeleti partjainál. Már több mint hatvan centi hó esett és mínusz ötven fokokat mérnek. Quebectől Floridáig problémát komoly problémákat okoz az arrafelé is szokatlan időjárás. Kanadában például kilencvenezren maradtak áram nélkül vasárnap, és az Óz, a nagy varázsló Dorothyja is biztos otthon maradna Kansasben, ahol utoljára száz évvel ezelőtt volt annyira hideg, mint tegnap. De Indianában sem tanácsos útnak indulni. Egyre több államban vezetik be a szükségállapotot, ami egyebek közt azt jelenti, hogy a mentő- és rendőrautókon kívül senki nem közlekedhet az utakon. A hőmérséklet annak az óramutató járásával ellentétesen mozgó sarki örvénynek következtében kezdett hűlni, amely nagyon erős, sűrű hideg levegővel árasztja el a térséget. Az örvény Kanada sarkvidéki területeiről szabadult el, és sűrűsége miatt nagyon mélyen délen is éreztetni fogja a hatását – írja a BBC. így mozog a ciklon Amerikában:  

Magyarország viszont jobban teljesít, legalábbis a telet nem túlságosan bírók szerint. Nálunk ugyanis egész héten csak úgy röpködni fognak a pluszok a Meteorológiai Szolgálat szerint. A hőmérséklet napközben akár a tíz fokot is elérheti, és fagyni még éjjel sem fog: leghidegebb a hétvégén lesz, akkor éjjel lehet már mínusz három (-3!) fok is. A héten csapadékra sem kell számítani: ha már nem havazik, legalább esni sem fog.-


-


-